M om importstopp: Vi bedriver inte symbolpolitik

Under torsdagens näringsutskottsmöte planerar flera partier att göra ett nytt försök att hitta fram till ett tillkännagivande om att ensidigt i Sverige stoppa importen av flera ryska fossila energislag. Men initiativen är fortsatt spretiga. I praktiken får partierna troligen påsken på sig att tänka på saken.  

Det rör på sig snabbt i politiken för tillfället. Bara två veckor efter att MP-förslaget om att införa ett nationellt importförbud mot fossila bränslen endast fick stöd av Vänsterpartiet – samma dag som Volodymyr Zelensky talade i riksdagen – har nu KD, C och L nu aviserat att de ska försöka samlas bakom ett tillkännagivande på området.

Under torsdagen är det tänkt att minst tre utskottsinitiativ med liknande ordalag ska behandlas i näringsutskottet. Pressen ökar därför alltmer på M, S och SD att ansluta sig till linjen att Sverige bör gå före EU på liknande sätt som de baltiska staterna redan gjort.

Men i praktiken har partierna troligen några veckor på sig, då det fortsatt inte finns gemensamma skrivningar mellan de aktuella partierna. Där MP föreslår att även uran ska ingå i importstoppet, begränsas de andra partiernas resonemang hittills till gas och olja. Därmed lär frågan bordläggas under torsdagens möte.

– Alla går omkring och tänker att det ska avgöras i morgon. Men det kommer nog att dra ut på tiden, säger MP:s Lorentz Tovatt till Altinget.  

Tovatt kommer att lyfta en begäran om att snabbare bereda frågan, men högst troligen blir det inte aktuellt att utskottet kan fatta ett beslut i frågan förrän efter påsk.

Det ger därmed de andra partierna betänketid. Och det rör redan på sig inom flera av partierna.

Flera M-utspel i stöd

Bland annat har det Moderata studentförbundet och tidigare M-partitoppen Gunnar Hökmark gått fram med uppmaningar om att det dags att införa enskilda importstopp av de ryska fossila bränslena.

De tidigare gör det med vissa förbehåll, bland annat vill de se omfattande skattesänkningar för att motverka den potentiella prisökningen, men Carl-Oskar Bohlin, näringsutskottets ordförande och Moderaternas näringspolitiska talesperson, medger delvis att diskussionen förändrats i partiet.

Att ansluta sig till de initiativ som diskuteras är dock inte aktuellt, utan de går fram med ett eget initiativ.

– Jag tror att vi kommer att kunna hitta en majoritet för en balanserad linje. Vi vill göra det ansvarsfullt. Miljöpartiet lägger återigen fram ett förslag som innebär att klippa ledningen i morgon. Där finns inte Moderaterna och jag uppfattar inte att en majoritet i utskottet är för det heller, säger Carl-Oskar Bohlin.

I det ytterligare initiativ som läggs till utskottet ska i stället regeringen uppmanas att koppla ihop LNG-terminalen i Göteborg med det svenska gasnätet.

– Vi kommer att lägga ett förslag om hur Sverige konkret ska gå tillväga för att göra sig oberoende av rysk gas. I dag finns det tekniska svårigheter med att avgöra vilken gas som kommer från Danmark, men genom vårt initiativ kan vi göra oss oberoende i praktiken.

Det är inte samma symboliska tydlighet i det förslaget. Förlorar ni en del av den poängen då?

– Moderaterna driver inte symbolpolitik, Moderaterna driver politik som fungerar i praktiken. Och då bedömer vi att det här är en sådan pusselbit.

”Det finns större symbolvinster”

Lorentz Tovatt har sett resonemangen som förts fram från motståndarna, men avfärdar argumenten och lyfter bland annat vikten av att pressa på förhandlingarna på EU-nivå.  

– Det här handlar om storpolitik, det finns större symbolvinster. Det här handlar om att statuera ett exempel och sätta ner foten. Det här är mycket större än bara monetärt. Samtidigt är det monetära inte kattpiss, hur mycket som skickas. Förra året var det tolv miljarder kronor, varav nio miljarder i råolja och två miljarder i uran, säger han.

Forrige artikel Utredning om jakt- och fiskerätt ökar spänningar mellan samer och jägare Utredning om jakt- och fiskerätt ökar spänningar mellan samer och jägare Næste artikel Klimatanpassningsrådets skadeståndsförslag avfärdas av byggherrar Klimatanpassningsrådets skadeståndsförslag avfärdas av byggherrar
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.