Liberalerna utmanar Kristdemokraterna om sjukvården

Sjukvården ska vara liberalernas fråga i valrörelsen 2026. ”Liberalerna har bra vårdpolitik, men vi måste kommunicera den”, säger Anna Starbrink, riksdagsledamot och tidigare regionråd.

Det är eftervalsanalysen som slår fast att hälso- och sjukvård är en överlevnadsfråga för partiet. Liberalerna har åtta vita fläckar, alltså regioner där partiet inte har några mandat i fullmäktige. Det är sju fler än 2018 och det är en utveckling ”som måste brytas”, skriver valanalysgruppen.

{{toplink}}

Därför ska hälso- och sjukvård vara en prioriterad fråga inför valet 2026 och det ska enligt analysen gälla på alla nivåer i partiet.

Anna Starbrink, som tidigare var hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm och tidigare nationell talesperson i vårdfrågor är inne på samma linje.

– Jag har länge drivit att måste vi måste driva vårdfrågorna även på nationell nivå. Vi övergav vårdfrågorna när vi lämnade socialdepartementet på 90-talet.

Kristdemokraterna har haft hälso- och sjukvård som prioriterad fråga under flera år. Utmanar ni dem?

– KD ska ha en eloge som lyft frågan, men vi ska absolut konkurrera även nationellt. Liberalerna har sin kärna i socialpolitiska frågor, säger Anna Starbrink.


Forrige artikel EU-grupp åter till Stockholm – fortsätter granska SD-samarbetet EU-grupp åter till Stockholm – fortsätter granska SD-samarbetet Næste artikel Strandhäll efter ministertiden: Hoten minskar inte Strandhäll efter ministertiden: Hoten minskar inte
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).