Efter koranbränningarna – regeringen vill skärpa gränskontrollen

Ett försämrat säkerhetsläge leder till ett ökat behov av att veta vilka som söker sig till Sverige, menar regeringen som nu ger Polismyndigheten i uppdrag att intensifiera arbetet med kontroller vid inre gräns.

På tisdagen presenterade statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) åtgärder som syftar till att skydda svenska medborgare med anledning av det säkerhetspolitiska läget efter koranbränningarna.

Regeringen vill att polisen ska intensifiera sitt arbete med inre gränskontroll, vilket syftar till att identifiera inresande personer som kan utgöra ett säkerhetshot. 

– Personer med mycket svag koppling till Sverige ska inte kunna komma till Sverige för att begå brott, säger Kristersson på en pressträff, där han även meddelar att regeringen överväger om en ändring av ordningslagen skulle vara lämplig. 

Ny utredning?

Enligt statsministern skulle det handla om att bredda prövningstillstånd för allmänna sammankomster så att ett ”bredare säkerhetsperspektiv kan göra sig gällande”.

Regeringen arbetar just nu fram direktiv till en eventuell utredning, meddelar Justitieminister Gunnar Strömmer.

– Vi vill ha ett så precist underlag som bara går innan vi fattar beslut om vägen framåt. Inriktningen i ett sådant arbete handlar inte om att förbjuda vissa yttranden, utan att se på den praktiska tillämpningen av ordningslagen, säger han på pressträffen.  

S-kravet: Ordförande måste avgå

Socialdemokraterna krävde tidigare under dagen att Kristersson och regeringen ska ta avstånd från justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs (SD) uttalande om profeten Muhammed. I en tweet skrev Jomshof att islam är en ”antidemokratisk religion” som är ”grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.

– Jag tycker alla människor i Sverige, inklusive Richard Jomshof, ska tänka på hur man uttrycker sig. Av respekt för andra människor, allt som är lagligt att säga är inte lämpligt att säga, säger Ulf Kristersson.

Men Socialdemokraternas krav på att Jomshof ska avgå som ordförande för justitieutskottet tar Kristersson inte ställning till.

– Ingen regering berättar för riksdagen vad den ska göra, det är viktigt, allra minst en statsminister. Jag lägger mig inte i vilka utskottsordföranden som riksdagen har. Men jag tycker inte man ska uttrycka sig generaliserande och föraktfullt.

,

Forrige artikel Natoledarna: Ukraina måste uppfylla krav innan medlemskap är möjligt Natoledarna: Ukraina måste uppfylla krav innan medlemskap är möjligt Næste artikel Hon är Kustbevakningens nya generaldirektör Hon är Kustbevakningens nya generaldirektör
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.