Försvarsmakten vill inte betala Nato-avgiften

Försvarsmakten vill inte ha ansvar för att betala in den årliga avgiften till Nato, utan anser att den uppgiften bör flyttas över till en lämpligare myndighet. ”Detta då det inte är en avgift för myndigheten utan för nationen Sverige”, skriver Försvarsmakten till regeringen.

I år beräknas Sverige betala in 673 miljoner kronor i avgift till Nato, nästa år 728 miljoner och därefter nästan en miljard kronor. Det framgår av Försvarsmaktens budgetunderlag för åren 2025-2027 som myndigheten har lämnat in till försvarsdepartement.

– Försvarsmaktens budgetunderlag för 2025 omsätter överbefälhavarens militära råd från november till en plan inom regeringens angivna ekonomiska planeringsram. Vi ska nu genomföra en tillväxt som motsvarar 2 procent av BNP till anslagen för det militära försvaret år 2028, säger generaldirektör Mikael Granholm i ett pressmeddelande.

Kammarkollegiet kan räkna

Men Nato-avgiften vill Försvarsmakten slippa undan. Inte så att Sverige ska låta bli att betala, utan för att det finns lämpligare myndigheter som kan ta hand om den. ”Detta då det inte är en avgift för myndigheten utan för nationen Sverige”, skriver Försvarsmakten och föreslår Kammarkollegiet.

Kammarkollegiet har ansvar för att beräkna och betala in Sveriges avgift till EU, en avgift som även den baseras på bruttonationalinkomsten. Därmed vore den anrika myndigheten väl rustad för att även hantera Nato-avgiften.

Även avgiften till den euoropeiska fredsfaciliteten (EPF), för svensk del cirka en miljard per år, anser Försvarsmakten att det finns anledning att överväga om ansvaret ska flyttas och påpekar att Sveriges avgift till EU i övrigt ligger inom ett annat utgiftsområde i statsbudgeten.

Budget som Nato-allierad 

Budgetunderlaget är det första som blivande Nato-allierad. Det innebär en fundamentalt förändrad utgångspunkt för Försvarsmaktens utveckling – men behovet av att förstärka det nationella försvaret är fortsatt lika stort, betonar Mikael Granholm.

– Ett svenskt Natomedlemskap ersätter inte behovet av att kraftigt förstärka den nationella militära förmågan. Det är de enskilda Natomedlemmarnas försvarsförmåga som gör Nato starkt. Med den sammanvägda plan som vi nu lämnar till regeringen fortsätter vi förstärka svensk försvarsförmåga, som nu också handlar om att försvara allierade stater, säger han i pressmeddelandet.

Forrige artikel Sveriges flagga på plats i Nato: ”En historisk dag” Sveriges flagga på plats i Nato: ”En historisk dag” Næste artikel Inget ministerbesked till försvaret om miljölättnader Inget ministerbesked till försvaret om miljölättnader
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.