Pliktrådet motsätter sig löpande säkerhetsprövning

Förslaget att Försvarsmakten ska få mandat att genomföra löpande säkerhetsprövning av samtliga krigsplacerade får hård kritik från Pliktrådet. ”Att låta det omfatta alla, tiotusentals människor, är en mycket stor inskränkning av den personliga integriteten.” säger Olof Wärmländer till Altinget.

När Sveriges försvar åter byggs upp är det nödvändigt att stänga dagens smitväg från att göra lumpen. Så resonerar utredaren Margareta Bergström som föreslår att kravet på samtycke för registerkontroll vid säkerhetsprövning i samband med mönstring ska tas bort. Det är ett förslag som Pliktrådet, som representerar Sveriges totalförsvarspliktiga, inte har någon uppfattning om.

– Det är upp till Sveriges politiker att bedöma vad som är rimligt där, säger Olof Wärmländer, kommunikationsansvarig vid Pliktrådet, till Altinget.

”Falska premisser”

Men dagens system där de som mönstrar lämnar sitt samtycke till registerkontroll fungerar inte som det ska, enligt Wärmländer.

– Samtycket sker under falska premisser i dag. Informationen är bristfällig och inte många inser fullt ut vad de samtycker till, de förstår inte att det kommer ske löpande under många år, säger han.

Det förslag från utredningen som Pliktrådet däremot inte ställer sig bakom är att säkerhetsprövningen inte har någon tidsgräns, utan att Försvarsmakten föreslås få mandat att genomföra den löpande så länge individen ifråga är krigsplacerad. I praktiken upp till 47 års ålder.

– Det här systemet kommer att omfatta tiotusentals människor, som myndigheten regelbundet ska granska, säger Olof Wärmländer.

Enligt Pliktrådet ska samtycket endast gälla där och då, det vill säga mönstringen. Sedan ska det krävas nytt samtycke.

– Vi anser att om man kallar in folk på repövning, då ska man göra en ny kontroll. Enligt samma princip som när man rycker in. Med registerkontroll och med intervju, säger Olof Wärmländer.

Köper inte argumentationen

Pliktrådet delar inte utredarens och Försvarsmaktens bedömning att det är nödvändigt med löpande kontroll på grund av att säkerhetsprövningen är såpass tidskrävande och att försvarsintresset därför måste överväga intergritetsaspekten.

– Säkerhetsprövningen inför repövningar är absolut extremt tidskrävande. Men det ändras inte av att man tar bort samtyckeskravet för registerkontroll, eftersom det inte är registerkontrollen som är det tidskrävande, utan intervjuerna, säger Olof Wärmländer.

Beslutskedja: Säkerhetsprövning av totalförsvarspliktiga

15/2
2021
18/2
2021
18/2
2021
19/10
2021
29/10
2021
5/11
2021
31/3
2022
1/4
2022

Forrige artikel Slutförvaret: ”Uppenbart att regeringen inte har för avsikt att fatta något beslut” Slutförvaret: ”Uppenbart att regeringen inte har för avsikt att fatta något beslut” Næste artikel Finskt försök med mixat soldatboende fortsätter Finskt försök med mixat soldatboende fortsätter
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.