Regeringens första uppdrag till nya försvarsmyndigheten

Myndigheten för totalförsvarsanalys öppnade som planerat vid årsskiftet, men regeringen har inte fått någon ordinarie generaldirektör på plats. Däremot har myndigheten fått sina två första uppdrag.

Utredaren Susanne Moberg har haft i uppdrag att förbereda för den nya Myndigheten för totalförsvarsanalys (MFTA). Nu får hon fortsätta arbetet med myndigheten, men i egenskap av tillförordnad generaldirektör från och med årsskiftet. Detta i väntan på att regeringen ska bli klar med rekryteringsprocessen av en ordinarie chef.

Om ett år beräknas verksamheten var i full gång, då ska det finnas cirka 30 anställda, enligt regeringens pressmeddelande.

– Den nya myndigheten blir viktig för att säkerställa och utvärdera att de insatser staten genomför får rätt effekt och genomförs kostnadseffektivt. Detta inte minst mot bakgrund av en ökad ambitionsnivå och utökade ekonomiska resurser. En oberoende uppföljning och utvärdering av totalförsvaret bidrar till att stärka och utveckla verksamheten vilket i förlängningen bidrar till en stärkt försvarsförmåga, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande.

De två första uppdragen

Myndighetens anslag för 2023 är 50 miljoner kronor. I sitt första regleringsbrev pekar regeringen också ut myndighetens två första uppdrag:

Struktur för samverkan och metoder för uppföljning och utvärdering
Myndigheten ska redovisa förslag på struktur, metod och arbetsprocess för uppföljning och utvärdering av det svenska totalförsvaret. Arbetet ska särskilt beakta de mål som riksdagen har beslutat för totalförsvaret, det militära respektive det civila försvaret.

Uppföljning och utvärdering av ny struktur för civilt försvar och samhällets krisberedskap
Myndigheten ska följa upp och utvärdera myndigheternas implementering av den nya strukturen för civilt försvar och samhällets krisberedskap och myndigheternas förutsättningar för detta. Uppföljning och utvärdering ska fokusera på myndigheternas samordning och uppbyggnad av arbetet enligt den nya strukturen inom det civila försvaret samt hur strukturen bidrar till en effektiv resursanvändning för att nå de uppsatta målen.  

Myndigheten har ett tillfälligt kontor på Linnégatan på Östermalm i Stockholm än så länge, men ska hitta en fast adress i Stockholmsområdet. En webbsida är dock på plats.

Forrige artikel Ny försvarsmyndighet öppnar vid årsskiftet – gd-rekrytering pågår Ny försvarsmyndighet öppnar vid årsskiftet – gd-rekrytering pågår Næste artikel Finsk utredning vill inte förbjuda ryskt ägande Finsk utredning vill inte förbjuda ryskt ägande
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.