Säpo: ”Ensamagerande gärningsmän en komplex utmaning”

Polisen kommer att genomföra fler kontroller under årets Almedalsvecka. Samtidigt säger Fredrik Bratt, Säkerhetspolisen, att ensamagerande gärningsmän fortsatt är en komplex utmaning för dem att hantera. 

Sedan förra årets händelser då psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren dödades under Almedalsveckan i Visby har polisen, Region Gotland och Säkerhetspolisen stärkt upp med fler personer som ska kunna uppmärksamma och agera i misstänkta situationer. 

– Det kommer att innebära att fler som besöker Almedalen kommer att känna sig kontrollerade eller att polisen tagit kontakt med dem. Men det är en del i att undvika att något liknande ska hända igen, säger Fredrik Persson, Polismyndighetens kommenderingschef för Almedalsveckan i samband med en pressträff i Visby. 

Vänta sig aktiviteter

Enligt Säkerhetspolisens bedömning finns inga konkreta hot mot arrangemanget. Men Fredrik Bratt, Säkerhetspolisens kommenderingschef för Almedalsveckan säger att ensamma gärningsmän, likt den situation som uppstod förra året, är en svår situation att hantera.

– Vi vet att det hotet finns. Vi vet också att det är en komplex utmaning för oss att bedöma förmåga och om någon verkligen kommer sätt i kraft det hot man gett uttryck för. Det är en utmaning för oss och vi jobbar stenhårt med den tillsammans med våra samarbetspartners, säger Fredrik Bratt. 

Han poängterar också att det generella säkerhetsläget i omvärlden har försämrats och att man väntar sig ökade säkerhetshot mot Sverige.

– Omvärldsläget är något vi måste ta hänsyn till under den här veckan. Inte minst när vi har så många beslutsfattare på plats, på liten yta och under begränsad tid, säger han. 

Tidigare år har högerextrema grupper genomfört aktioner och utgjort hot mot personer under Almedalsveckan. Något man är beredd kan hända även i år. 

– Vi har i nuläget inga tydliga indikationer. Vi vet att den här typen av arrangemang ökar intresset hos de grupperna, så vi är beredda på att man kommer att dyka upp här, säger Fredrik Bratt. 

Liknande antal poliser

Antalet poliser är enligt Fredrik Persson inte avsevärt många fler jämfört med förra året. Däremot har man sett över hur man använder sig av kameror under veckan och stärkt samverkan och kommunikationen med arrangörer.

– Almedalsvärdarna är ett exempel på det som ska vara ytterligare ögon och öron och bidra till att besökare på Almedalen ska känna sig trygga, säger Fredrik Persson.

Enligt Almedalsrådets ordförande Meit Fohlin är det inga arrangörer som valt bort Almedalen till följd av förra årets händelser. Däremot har enskilda personer valt att inte komma. Något som Meit Fohlin beklagar. 

– Vi tror ju att det är viktigare än någonsin att vi kommer tillsammans och för politikersamtal, inte minst efter år med pandemi. Samtidigt har pandemin lärt oss att också ha digitala sändningar. Så känner man att man för sin egen skull väljer något annat än att komma hit kan man följa väldigt många arrangemang digitalt, säger hon. 

 

Forrige artikel EU:s elfte sanktionspaket mot Ryssland på ingång EU:s elfte sanktionspaket mot Ryssland på ingång Næste artikel Regeringen: Säkerhetsläget kräver att generaldirektör flyttas från Katrineholm Regeringen: Säkerhetsläget kräver att generaldirektör flyttas från Katrineholm
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.