Socialdemokraternas valstrategi: Säkerhet, ekonomi och klimat

Säkerhet, ekonomi och klimat står i fokus när Socialdemokraterna drar i gång sin valkampanj inför EU-valet i juni nästa år. Huvudmotståndaren i valet är Sverigedemokraterna.

Det är med hopp om att vända en nedåtgående trend som Socialdemokraterna nu tar sats inför valet till Europaparlamentet den 9 juni nästa år. Stödet för partiet bland de svenska väljarna har sjunkit för varje EU-val.

– Vårt mål är att vi för första gången någonsin ska öka i EU-valet, sade partisekreterare Tobias Baudin när han på måndagsmorgonen presenterade Socialdemokraternas valstrategi.

Det här ska göras när Sverige och Europa står inför stora utmaningar med våld och skjutningar, flera krig i EU:s närområde, ekonomisk kris och med ett överhängande klimathot. Fyra områden ska därför stå i fokus för Socialdemokraternas valkampanj:

  • Trygghet och säkerhet
  • Terrorhot och gängkriminalitet
  • Klimat och miljö
  • Kostnadskrisen

– Vi går till val i en historiskt svår tid och i ett helt nytt politiskt landskap. Läget i Sverige och Europa är allvarligare än på mycket länge. Det här valet kommer inte att likna något annat val och det är viktigare än någonsin att stå upp för sammanhållningen i Europa, sade Baudin.

”Europas tyngsta politiker”

Socialdemokraternas största styrka i valrörelsen är enligt Baudin den starka arbetarrörelsen i landet. Men partisekreteraren lyfter också fram partiets startfält inför valet, där bland annat den nuvarande EU-parlamentarikern Heléne Fritzon och tidigare parlamentarikern samt bostadsministern Johan Danielsson lyfts fram som ”Europas tyngsta politiker”.

– Vi har en lista med kandidater som står för både erfarenhet och förnyelse ­– och listan leds av Europas tyngsta politiker och hälften av våra toppkandidater är under 35 år, sade Tobias Baudin.

Sverigedemokraterna huvudmotståndarna

Samtidigt pekar Tobias Baudin ut Sverigedemokraterna som sin huvudmotståndare i valrörelsen.

– Det är de som företräder splittring och som höjer konfliktnivån i en tid när vi behöver mer sammanhållning i stället. Det är de som leder den svenska högern och som konsekvent struntar i det svenska folkets intressen och i Sveriges säkerhet, sade Baudin.

– Därför är de våra naturliga huvudmotståndare i valet. {{toplink}}

Forrige artikel Altinget nominerat till Danmarks största journalistpris Altinget nominerat till Danmarks största journalistpris Næste artikel Pål Jonson (M) plockar ny gd från egna departementet Pål Jonson (M) plockar ny gd från egna departementet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.