von der Leyen vill ha en EU-myndighet mot desinformation

Svärmar av cyberattacker, massiv desinformation och rysk inblandning i EU:s valkampanjer har fått Ursula von der Leyen att utlova förslag om en europeisk ”sköld för demokrati”, med en egen myndighet om hon återutnämns till kommissionens ordförande.

Ryssland, Kina och andra utländska makter ägnar så mycket energi åt att manipulera och undergräva de europeiska samhällena att EU behöver ett gemensamt organ eller en gemensam myndighet för att försvara våra demokratier.

Det är en ny idé som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lanserade när hon på tisdagen höll ett tal vid det internationella demokratitoppmötet för ledare och opinionsbildare, Copenhagen Democracy Summit.

– Jag är övertygad om att Europa nu behöver en egen särskild struktur för att bekämpa utländskt inflytande. Det kommer att samla den nödvändiga expertisen och knyta samman befintliga nationella myndigheter, sade hon i Köpenhamn.

von der Leyens nuvarande mandat är på väg att löpa ut, och den konservativa tyskan kampanjar just nu för att bli omvald som EU-chef under sommaren.

Hon lovar nu att initiera en ny europeisk demokratiförsvarsmyndighet som en del av en storslagen plan om hon får fem år till som ordförande för kommissionen.

De europeiska demokratierna under attack

– Om jag blir omvald som ordförande kommer kommissionen att föreslå en europeisk sköld för demokrati som en av de viktigaste prioriteringarna för nästa kommission. Det ska vara ett ambitiöst projekt som fokuserar på de största hoten från utländsk inblandning och manipulation, sade Ursula von der Leyen.

Hon lyfter fram den svenska Myndigheten för psykologiskt försvar och den franska regeringens kontor för bekämpning av digital desinformation, Viginum, och som exempel på vad en liknande ny EU-institution skulle behöva arbeta med.

De europeiska demokratierna är under attack, varnar den tyske politikern.

– Vill vi ha ett starkt Europa som kämpar för våra värderingar och vår demokrati? Eller kommer vi att låta våra demokratier kapas av auktoritära ledares marionetter, sade EU-chefen och syftade på en nyligen avslöjad rysk kampanj för att påverka valet till Europaparlamentet den 9 juni.

Fejkade videor, propaganda och mutor

– Jag är mycket oroad över ökningen av utländsk inblandning och manipulation i våra samhällen, våra demokratier och våra val. Bara de senaste veckorna har vi sett svärmar av desinformation som riktar sig mot olika ämnen och specifika kandidater, sade hon.

Som exempel nämner Ursula von der Leyen en video med en falsk logotyp från Radio France Internationale, som har spridit lögner om tuberkulossmitta från ukrainska soldater på franska sjukhus.

Hon pekar också på mutor till vissa tyska högerpolitiker för att ”skapa kaos” med rysk propaganda, medan en annan har gripits för att ha spionerat för Kina.

Utländsk inblandning i EU-val via desinformation och politiska mutor är dock bara toppen av isberget, varnar Ursula von der Leyen.

Ökning av skadliga cyberattacker

Hennes egen kampanjwebbplats har attackerats av hackare, och det har skett en ”enorm ökning av skadliga cyberattacker” i Europa, säger hon.

Bland annat har energisystem och infrastruktur påverkats i europeiska länder som Danmark, Tyskland, Litauen, Tjeckien, Polen – och i Sverige.

– Målet med allt detta är att splittra vårt samhälle inifrån, och det är denna djupgående inverkan på samhällen som jag är mest oroad över. För poängen med denna skadliga påverkan är inte bara vad som sägs eller görs i varje enskilt fall, säger kommissionens ordförande.

– Det handlar om att så splittring och om att underblåsa extremismen (...) Det handlar om att förvirra människor så att de inte vet vem de ska tro på. Eller om de överhuvudtaget kan tro på någon.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel Försvarshögskolan säger ja till alla Försvarshögskolan säger ja till alla Næste artikel Bekräftat: Tobias Billström reser till Palestina Bekräftat: Tobias Billström reser till Palestina
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.