Tusen platser försvinner från folkhögskolorna nästa år

Nästa år kommer antalet årsplatser på Sveriges folkhögskolor att minska med 1 000, enligt ett styrelsebeslut på Folkbildningsrådet som Altinget tagit del av.

Efter regeringen presenterade sin budget har fokus av förklarliga skäl mest hamnat på nedskärningarna av studieförbundens anslag. För folkhögskolornas del gavs två besked av betydelse. Å ena sidan fick de ett tillskott på knappt 100 miljoner kronor. Å andra sidan förnyade regeringen inte de tillfälliga satsningarna som gjordes under pandemin, vilket gjorde att 500 miljoner kronor försvann.

Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation (Rio), menade då att regeringen borde ha fortsatt satsa på folkhögskolorna när Sverige går in i en lågkonjunktur.

– Märk väl att det inte är inflationsdrivande, det bygger för framtiden, sade han till Altinget.

Jan Jonsson är enhetschef för Folkbildningsrådets enhet för statsbidragen till folkhögskolor.

När vet man hur många platser som försvinner på de enskilda folkhögskolorna?

– Det vet vi redan nu. Folkhögskolorna har ju fasta ingångsvärden och det här beslutet landar i att vi drar 3 procent från det slutreglerade ingångsvärdet som skolan har. Vi sänker med 3 procent totalt för alla skolor, säger han till Altinget.

Enligt ett beslut från Folkbildningsrådets styrelse handlar det om en minskning med 1 000 platser, från 33 000 till 32 000 årsplatser.

Är det så dramatiskt i ett läge där hela Sverige får dra åt svångremmen?

– Ja, både och. Det har aldrig hänt tidigare att vi minskat årsplatserna på det här sättet. Det klart att det är ett dramatiskt beslut ur den aspekten. Folkhögskolan spelar en viktig roll i samhället och har en unik förmåga att fånga upp deltagare som nte har fått rätt stöd i den ordinarie skolan. Vi hade naturligtvis hoppats på en större satsning på folkhögskolan.

– Sen kan 3 procent ses som lite, men det är en väldigt tuff situation för folkhögskolorna. Så att vi ser att det är en viktig åtgärd, men inte en lösning på hela situationen.

När hände det senast att ni tvingades dra ner på antalet platser?

– Jag har haft den här rollen sedan 2020 och det har inte varit aktuellt då. Mellan 2020 och 2022 så var det tillfälliga satsningar som var en del av pandemisatsningen. Och när de deltagarveckorna som då fanns, de årsplatserna, försvann så minskade volymen på folkhögskolan. Så det här blir en andra volymminskning på kort tid.

Ser ni en risk att ni kommer bli tvungna att dra ner ytterligare?

– I vårt budgetunderlag till regeringen för vi fram att vi önskar mer medel. Den kostnadsutveckling som har varit i hela samhället och därmed också för folkhögskolorna är stor. Och det betyder att folkhögskolan inte har fått en uppräkning av statsbidraget på lång tid. {{toplink}}

,

Forrige artikel Skolinspektionen ska få ökad tillgång till polisens register Skolinspektionen ska få ökad tillgång till polisens register Næste artikel Utredare: Kunskapsluckor kring elever med funktionsnedsättning Utredare: Kunskapsluckor kring elever med funktionsnedsättning
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.