Ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt när nya C-ledaren vill ändra skolpengen

Kommunerna tar större ansvar för skolan och borde därför få en större del av skolpengen, menar nya centerledaren Muharrem Demirok. ”Vi välkomnar att C gör den här omsvängningen”, säger utbildningsutskottets vice ordförande Åsa Westlund (S). Men ingen Altinget pratat med är helt nöjd.

Efter att ha blivit vald som ny partiledare på Centerpartiets stämma öppnade tidigare utbildningspolitiska talespersonen Muharrem Demirok för en skolpengsreform

”Sveriges skolpeng måste göras om. Den som tar mest ansvar måste också få mest betalt. Det borde vara självklart att med större ansvar följer också en större budget”, sa han i sitt tal.

– Man behöver se över dagens system för skolpengen. Det är därför vi föreslår att hela systemet ses över, inte bara att det ska ges mer pengar till kommunerna och att resten ska se likadant ut, säger Demirok till Altinget. 

– Kommunerna tar ett större ansvar och då bör de också få en större del av den budgeten som finns i dag. Det är det viktiga beskedet. I dag får kommunerna inte kompensation för det arbetet de gör.  

Kan det handla om att ta pengar från friskolevinster? 

– Dåliga skolor ska inte kunna plocka ut vinster. Om en friskola år efter år har anmärkningar hängandes över sig så ska de inte kunna plocka ut vinster. Jag tror jag talar för hela svenska folket när det gäller det. Det tycker jag är självklart. 

Reform till hösten

Senast i juni röstade riksdagen om att ändra systemet för skolpeng. Då röstade Centerpartiet ner S-regeringens förslag om ett skolpengssystem där kommunala skolor skulle få en större del av skolpengen.

– Jag delar problemformuleringen i det förslaget som fanns. Men det den propositionen inte tar sikte på är att Sveriges skolor ser väldigt olika ut, och att de flesta skolor inte är stora skolor. Ska vi få skolorna att fungera i hela Sverige, även i de mindre kommunerna i landsbygden, då måste vi ta sikte på det också, säger Demirok. 

– Det kommer vi lyfta i vår skolpengsreform och förslaget till ny skolpolitik som vi ska presentera till hösten. 

”Bra att C ser problemet”

Åsa Westlund (S) är vice ordförande i utbildningsutskottet.

– Vi välkomnar förstås att Centerpartiet nu gör den här omsvängningen, säger hon till Altinget och fortsätter: 

– Det är bra att C med Muharrem Demirok nu ser problemet med att friskolor överkompenseras i nuvarande skolpengssystem. Kommunala skolor har ansvar som friskolor inte har och därför ska kommunala skolor ha en högre ersättning.

Också Sveriges lärare ser positivt på att Muharrem Demirok ”lyfter problematiken om hur skolans resurser fördelas” och öppnar för att se över skolpengen.

– Centern tar ett steg i rätt riktning och närmar sig frågor som Sveriges lärare driver. Vi noterar att Demirok anser att olika huvudmän ska beaktas. Blir därför intressant att se hur man tänker sig lösningen rent praktiskt. Hoppas att Centern ser att det behövs ett helhetsgrepp för skolan där staten går in och tar över finansieringen och resursfördelningen. Kommunerna klarar inte på egen hand att utföra skolans uppdrag om likvärdig utbildning med hög kvalitet, säger ordförande Johanna Jaara Åstrand till Altinget. 

”Glädjande”

Caroline von Seth, som kandiderar till ny ordförande för ungdomsförbundet, välkomnar förslaget. 

– Jag och CUF tycker det är väldigt glädjande att Muharrem tar en tydlig ställning för en politik som strävar efter mer likvärdig skola i hela landet, säger hon till Altinget. 

Räcker det för att fixa skolans problem?

– Gud nej. Det behövs många fler reformer för att få en mer likvärdig skola, men det här är det första och nu ska vi tillsammans arbeta fram vår skolpolitik, säger Caroline von Seth som direkt efter den nya partiledarens besked erbjöd sin hjälp till partiet.

Von Seth vill inte förbjuda vinster, men tycker att man ska slopa kösystemet till friskolor för ett system som i större utsträckning främjar likvärdigheten i skolan, och vill implementera offentlighetsprincipen i alla skolor.

– Sen måste vi också bredda skolperspektivet. Vi pratar bara om friskolor, det är inte allt. Vi har stora problem med att 15 procent av alla elever går ut utan fullständiga betyg. Det måste man göra någonting åt, säger von Seth som själv läser till gymnasielärare och är ungdomsförbundets utbildningspolitiska talesperson. 

En reformerad skolplikt som värderar kunskap högre än närvaro är ett sätt framåt, anser von Seth.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Informationsplikt in i pågående utredning Informationsplikt in i pågående utredning Næste artikel Hon ska utveckla Moderaternas skolpolitik Hon ska utveckla Moderaternas skolpolitik
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.