Hon ska utveckla Moderaternas skolpolitik

Therez Almerfors ska leda Moderaternas arbete med att ta fram ny skolpolitik. ”Jag ser stor förbättringspotential i att skolan ska vara en trygg plats för både elever och lärare”, säger hon till Altinget. 

Moderaterna tillsätter fem arbetsgrupper som ska utveckla partiets politik inom fem sakområden inför partistämman i höst, som hålls den 19–22 oktober. Ett område är skola och utbildning. 

Therez Almerfors, kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala, ska leda arbetet. 

– Det ska bli fantastiskt. Det är ett otroligt stort ansvar och jag ser fram emot att kunna leverera på det här och göra allt jag kan för att vi ska få en bättre politik där eleverna har möjlighet att nå sin fulla potential. Det behöver Sverige, säger hon till Altinget och fortsätter: 

– Ambitionen är att inte stå still utan vara framåtblickande och leverera bra förslag för att vi ska stå som valvinnare 2026 med bra politik för skolområdet.  

Varför har man valt skola och utbildning som ett utvecklingsområde? 

– Vi ser ju att var fjärde elev inte når kunskapsmålen i skolan. Ska vi få ordning på Sverige så måste vi få ordning på skolan. Ska vi få människor i arbete, då måste vi säkerställa att utbildningen från förskolan till den högre utbildningen blir bättre. Och det är det som gör att vi som parti ser att vi behöver utveckla oss inom det här området, för att verkligen ha svar på utmaningarna som skolan står inför.  

Förhålla sig till Tidöavtalet

Gruppen kommer först titta på vilka förslag som har lagts på skolområdet av partiet, för att sedan undersöka hur man levererat på dem. 

– Men också vad vi har inom ramen för Tidöavtalet att förhålla oss till. Och hur kan vi som parti växa och få igenom mer i förhandlingarna framgent. Hur vi säkerställer det är en viktig del.

Inom vilka områden ser du förbättringspotential? 

– Jag ser stor förbättringspotential i att skolan ska vara en trygg plats för både elever och lärare. Där har skolan stora utmaningar idag. 

– Alla elever ska kunna klara kunskapsmålen som är en otroligt stor utmaning. Min förhoppning är att alla elever ska kunna nå sin fulla potential. Vi är inte där än, vi behöver säkerställa att eleverna når kunskapsmålen.  

Vad kan det innebära för förändringar av er politik? 

– Jag ska inte föregå alla fantastiska deltagare i den här gruppen. Min ambition är att vi ska leverera en bra politisk agenda som kommer ha bred uppslutning och tas emot bra av alla moderata medlemmar.

– Det här ska vara ett arbete som genomsyrar det moderata partiet. Där vi ska gå vidare och faktiskt vara överens om var vi ska landa i utbildningsfrågorna. Det är det stora arbetet som jag ser framför mig.  

Vilka områden kommer ni rikta in er på? 

– Det är framför allt hur vi säkerställer att eleverna kommer till skolan. Hur gör vi skolan till en plats där elever och lärare kommer till sin rätt? Det tror jag är den viktigaste utmaningen, att bekämpa den psykiska ohälsan men också ge lärarna möjlighet att vara lärare.  

 {{toplink}}

Forrige artikel Ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt när nya C-ledaren vill ändra skolpengen Ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt när nya C-ledaren vill ändra skolpengen Næste artikel Rödgröna samlas för maktskifte i SKR Rödgröna samlas för maktskifte i SKR
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.