Här är alla statssekreterare – och allt du behöver veta om dem

Statssekreterarna har en betydande roll i den förda politiken, men skyms ofta av ministrarna i offentligheten. Av de 36 statssekreterarna är 23 män och 13 kvinnor. Elva är debutanter på Regeringskansliet. Bland namnen finns en tidigare politisk redaktör, en före detta gruppledare och en riksdagsveteran.

Artikeln uppdaterades senast den 3 januari 2023.

Statsrådsberedningen

Johan Stuart, statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M)

Stuart har senast setts i rollen som Moderaternas stabschef. Han var borgarrådssekreterare åt Ulf Kristersson under hans tid som socialborgarråd i Stockholm. Hängde sedan med till socialdepartementet, där han blev politiskt sakkunnig åt Kristersson som socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering.

Peter Magnus ”PM” Nilsson, statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M)

Kristerssons andra statssekreterare har gjort sig känd som ledarskribent under signaturen PM Nilsson. Från 2013 och framåt har han varit politisk redaktör och chef över ledarredaktionen på Dagens Industri. Har tidigare även lett Expressens ledarredaktion. Började den 21 november.

Läs mer: Ledarskribent blir statssekreterare hos Kristersson

Johan Jakobsson, statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M)

Johan Jakobsson har senast varit konsult inom pr-branschen. Johan Jakobsson var partisekreterare hos Folkpartiet mellan 2003 och 2006 men fick avgå med bara tolv dagar innan valet, i och med den så kallade dataintrångsskandalen. Började den 2 januari.

Läs mer: Tidigare folkpartist byter parti – blir statssekreterare i Kristerssons stab

Christian Danielsson, statssekreterare hos EU-minister Jessika Roswall (M)

Senast kommer Christian Danielsson från rollen som chef för EU-kommissionens representation. Har tidigare både varit EU-ambassadör och chef på flera tunga positioner inom EU-kommissionen, bland annat för generaldirektoratet som höll i EU-medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.                

Per Swenson Claréus, statssekreterare på samordningskansliet för Moderaterna

Är en av tre statssekreterare på samordningskansliet, samarbetsorganet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Per Swenson Claréus har både varit Moderaternas chefsjurist och partiets biträdande kanslichef på riksdagskansliet. Har även tjänstgjort som domare vid Svea hovrätt.

Tobias Karlström, statssekreterare på samordningskansliet för Kristdemokraterna

Kristdemokraternas statssekreterare på samordningskansliet kommer senast från rollen som stabschef i Ebba Buschs partiledarstab. Tobias Karlström har en bakgrund som kommunalråd i Täby och ordförande i kommunens gymnasie- och näringslivsnämnd. Har varit vd för två utbildningsföretag.

Johan Britz, statssekreterare på samordningskansliet för Liberalerna

Liberalernas Johan Britz kommer närmast från Svenskt näringsliv, där han har varit näringspolitisk direktör. Återkommer till samma roll som han hade 2013–2014. Britz var i början av 2000-talet ordförande i Liberala studenter. Mellan 2007 och 2013 var han Jan Björklunds stabschef på utbildningsdepartementet.

Arbetsmarknadsdepartementet

Sophia Metelius, statssekreterare hos arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Metelius lämnade politiken för ett konsultuppdrag på Kreab efter att ha ansvarat för Liberalernas förhandlingar med de övriga partierna i Januariavtalet. Var politiskt sakkunnig hos integrationsminister Erik Ullenhag under alliansregeringens sista två år.

Martin Andreasson, statssekreterare hos jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L)

Jämställdhetsministerns statssekreterare har en bakgrund som kommunpolitiker i Solna. Martin Andreasson är före detta riksdagsledamot och var senast chef för Liberalernas riksdagskansli. Ingick mellan åren 2001 och 2007 i dåvarande Folkpartiets partistyrelse.

Finansdepartementet

Jesper Ahlgren, statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Sedan 2016 har Jesper Ahlgren varit chefsekonom för Moderaterna. Innan dess har han haft samma roll på den borgerliga tankesmedjan Timbro och varit politisk rådgivare till Moderaternas dåvarande finansminister Anders Borg. Ahlgren kom första gången till Regeringskansliet 2007. Kommer arbeta med budgetfrågor.

Lars Hjälmered, statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Efter sexton år som riksdagsledamot kandiderade Lars Hjälmered inte i årets val. Han har tidigare varit ordförande för näringsutskottet och har senast varit Moderaternas utbildningspolitiska talesperson. Har även suttit som utbildningsutskottets andre vice ordförande. Hans ansvarsområde blir bolag med statligt ägande.

{{toplink}}

Carolina Lindholm, statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Carolina Lindholm är doktorand i nationalekonomi på Institutet för internationell ekonomi (IIES) vid Stockholms universitet. Hon har tidigare ingått i Anders Borgs finansministerstab. För två år sedan klev hon också in som vikarierande budgetchef på partiets kansli i riksdagen. Blir ansvarig för frågor som berör tull och skatt.

Johanna Lybeck Lilja, statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Har varit statssekreterare förut, hos före detta finansmarknadsminister Peter Norman. Hon kommer ha ansvaret för ekonomisk politik och internationellt ekonomiskt samarbete. Kommer senast från Nordea där hon under sju års tid har varit strategisk rådgivare.

Johan Almenberg, statssekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman (M)

I sin senaste tjänst hade Johan Almenberg chefsansvar vid enheten för ekonomisk-politisk analys på Riksbankens avdelning för penningspolitik. Innan dess var han biträdande chefsekonom på Finansinspektionen. Almenberg var politiskt sakkunnig åt Anders Borg mellan 2012 och 2014.

Natasa Ristic Davidson, statssekreterare hos civilminister Erik Slottner (KD)

Kommer närmast från Vårdföretagarna där hon har varit näringspolitisk expert inom sjukvård. Mellan 2017 och 2021 var hon chef för Kristdemokraternas politikavdelning. Innan dess gjorde hon nästan 19 år på partiets riksdagskansli, bland annat som politisk rådgivare och biträdande kanslichef.

Infrastrukturdepartementet

Dan Ericsson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Veteran inom partiet som senast kommer från rollen som senior rådgivare på kommunikationsbyrån Diplomat Communications. Har suttit som riksdagsledamot mellan 1991 och 2002. I två omgångar var han partiets partisekreterare och i början av 1980-talet var han förbundssekreterare för KDU. Var statssekreterare mellan 2006 och 2010.

Johan Davidson, statssekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD)

Chefsekonomen på Svensk handel lämnar för statssekreteraruppdraget hos Carlson. Johan Davidson har tidigare arbetat som tjänsteman på partiets riksdagskansli. Han har tidigare erfarenhet från Regeringskansliet som biträdande samordningschef och politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen.

Läs mer: Han blir statssekreterare hos infrastrukturministern

Justitiedepartementet

Charlotte Kugelberg, statssekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Närmast kommer Charlotte Kugelberg från utrikesdepartementet där hon har varit rättschef. Hennes uppdrag innebar ett chefstjänstemannaansvar för förvaltningsärenden och författningsfrågor. Innan dess var hon expeditionschef på arbetsmarknadsdepartementet. Har varit chefsrådman vid Nacka tingsrätt.

Mikael Kullberg, statssekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Den andra av Gunnar Strömmers två statssekreterare, Mikael Kullberg har senast varit kanslichef på statsrådsberedningens granskningskansli. Innan dess arbetade Kullberg i nära tio år med straffprocessrätt på justitiedepartementet. Har varit assessor i Svea hovrätt.

Anders Hall, statssekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M)

Migrationsministerns statssekreterare gör åter entré på Regeringskansliet. Anders Hall var mellan 2006 och 2011 stabschef på justitiedepartementet hos justitieminister Beatrice Ask. Har varit utvecklingschef vid nationella operativa avdelningen (Noa) inom Polismyndigheten. Fria moderata studentförbundets ordförande 1996–1998.

Kulturdepartementet

Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Den moderata kulturministerns statssekreterare har både varit vice ordförande för Liberala studenter och kanslichef för dåvarande Folkpartiet i Europaparlamentet. Men hon har gjort sig mest känd som tankesmedjan Timbros vd 2014–2020. Även ledarskribent på Dagens Nyheter och Gotlands Allehanda.

Miljödepartementet

Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)

Pourmokhtaris statssekreterare kommer närmast från rollen som utredare vid Liberalernas riksdagskansli, med ansvar för klimat- och energifrågor. Har arbetat på både Vattenfall AB och Forsmarks kraftgrupp AB. Utbildad civilingenjör och teknologie doktor vid Kungliga tekniska högskolan.

Näringsdepartementet

Daniel Liljeberg, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Liljeberg har senast varit samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund. Har tidigare varit chefsekonom och stabschef på Kristdemokraternas kansli i riksdagen. Daniel Liljeberg har varit på Regeringskansliet förut, som politiskt sakkunnig på social- och finansdepartementen. Ansvarar nu för energifrågor.

Läs mer: Villaägarnas Daniel Liljeberg blir statssekreterare

Sara Modig, statssekreterare hos energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Sara Modig får ansvaret för den andra halvan av KD-ledarens arbetsportfölj, näringslivsfrågorna. Har varit politiskt sakkunnig på samordningskansliet i statsrådsberedningen. Kommer närmast från Richmond Finch/Racing Shield AB där hon har varit vd. Har haft flera chefsuppdrag på Åhléns.

Socialdepartementet

Petra Noreback, statssekreterare hos socialminister Jakob Forssmed (KD)

Forssmeds statssekreterare har senast varit chefsekonom på riksdagskansliet. Innan dess var hon politiskt sakkunnig i riksdagskansliet, med fokus på finans- och skattepolitik. Petra Noreback har även varit aktiv inom kommunpolitiken i Uppsala. Har en masterexamen i nationalekonomi.

 

Miriam Söderström, statssekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD)

Efter bara 20 dagar lämnade Per-Anders Sunesson uppdraget hos sjukvårdsministern. Hans efterträdare är Miriam Söderström som fram till mars 2022 var kansliråd på socialdepartementet innan hon klev in som ny chef för Kristdemokraternas politikavdelning. Har arbetat på Migrationsverket i flera omgångar.

Läs mer: Statssekreterare lämnar efter 20 dagar

Anna Pettersson Westerberg, statssekreterare hos äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M)

Ulf Kristerssons förra statssekreterare under tiden som socialförsäkringsminister gör comeback på Regeringskansliet, nu hos socialförsäkringsminister Tenje. Anna Pettersson Westerberg kommer senast från tjänsten som chef på Moderaternas riksdagskansli. Har tidigare varit chefsekonom för Svensk försäkring.

Minna Ljunggren, statssekreterare hos socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M)

Efter åtta år återvänder Minna Ljunggren till Regeringskansliet. Senast var hon statssekreterare på justitiedepartementet. Har varit programchef för migration och integration på tankesmedjan Fores. Kommer närmast från Röda korset, där hon har varit stabschef. Utbildad i juridik och företagsekonomi.

Utbildningsdepartementet

Maria Nilsson, statssekreterare hos utbildningsminister Mats Persson (L)

Efter ett halvår som gruppledare för Liberalerna lämnar Maria Nilsson för statssekreterarjobb hos Mats Persson. Började engagera sig politiskt 2010 och åtta år senare kom hon in i riksdagen. Har varit partiets talesperson i frågor om högre utbildning och forskning. Tidigare vice ordförande för Liberala kvinnor.

David Lindberg, statssekreterare hos skolminister Lotta Edholm (L)

Statssekreteraransvaret för förskola och grundskola ligger på David Lindberg, som senast har varit tillförordnad chef för Svenska bostäders förvaltningsstab. Har varit chef på Liberalernas kansli i Stockholm. Var Lotta Edholms borgarrådssekreterare när hon var skolborgarråd i huvudstaden.

Erik Scheller, statssekreterare hos skolminister Lotta Edholm (L)

Edholms andra lagkamrat får ansvaret över flera områden, bland annat gymnasieskolan, folkbildningen och vuxenutbildningen. Erik Scheller har senast varit stabschef på Liberalernas riksdagskansli. Innan dess var han biträdande chef på Liberalernas samordningskansli i statsrådsberedningen under januarisamarbetet.

Utrikesdepartementet

Jan Knutsson, kabinettssekreterare hos utrikesminister Tobias Billström (M)

Tobias Billströms kabinettsekreterare i utrikesdepartementet, diplomaten Jan Knutsson, har tidigare varit ambassadör i både Riyadh, Saudiarabien och Bern, Schweiz. Han har också varit chef för Sveriges representation vid de internationella organisationerna i Genève och chef för enheten för global säkerhet.

Diana Janse, statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M)

Diana Janses ansvarsområde är internationellt utvecklingssamarbete. Var mellan 2015 och 2019 utrikes- och säkerhetspolitisk rådgivare för Moderaterna. Tidigare ambassadör i Kabul i Afghanistan, Tbilisi i Georgien, Beirut i Libanon och Bamako i Mali. Kommer närmast från tankesmedjan Frivärld.

Håkan Jevrell, statssekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M)

Håkan Jevrell har varit statssekreterare förut, hos tidigare försvarsminister Sten Tolgfors. Lämnade uppdraget efter Tolgfors avgång i och med Saudiaffären. Har mellan 2013 och 2018 varit ambassadör i Singapore och har senast varit särskilt sändebud mot organiserad brottslighet.

Försvarsdepartementet

Peter Sandwall, statssekreterare hos försvarsminister Pål Jonson (M)

Jonsons högra hand utsågs till landshövding i Kalmar län 2020. Mellan 2012 och 2020 var Peter Sandwall generaldirektör för Försvarsmakten. Sandwall har tidigare varit departementssekreterare och departementsråd på finansdepartementet. Gjorde sin värnplikt vid flottan och har i dag tjänstegraden kapten.

Läs mer: Tidigare försvars-gd blir statssekreterare

Johan Berggren, statssekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M)

I den nyinrättade posten som minister för civilt försvar får Bohlin före detta biträdande partisekreteraren Johan Berggren vid sin sida. Berggren har tidigare arbetat på finans-, försvars- och utrikesdepartementen. Har varit talskrivare åt Fredrik Reinfeldt och rådgivare till Tony Blair vid ambassaden i Jerusalem.

Forrige artikel Studentorganisationer: Regeringen sviker sitt vallöfte Studentorganisationer: Regeringen sviker sitt vallöfte Næste artikel KD:s nya talesperson: Konfessionella skolor ska få bättre förutsättningar KD:s nya talesperson: Konfessionella skolor ska få bättre förutsättningar
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.