Här är rektorslönerna lägst: ”Hög personalomsättning”

Dalarna har lägst medellön för rektorer i Sverige. ”De har en enorm utmaning om de ska kunna behålla sina skolledare”, säger Matz Nilsson, ordförande Sveriges skolledare, till Altinget. 

Medellönen för en skolledare ligger på 57 600 kronor i månaden, en alldeles för låg lön enligt Sveriges skolledare, som gjort en sammanställning över rektorers löner i Sverige. 

– Lönen bör vara 25 procent högre än den högst lönesatta läraren. Men enligt vår undersökning ät det mindre än en av fem rektorer som har det, säger ordförande Matz Nilsson till Altinget. 

Högst medellön finns i Stockholm på 62 800 kronor i månaden, följt av Södermanland på 59 000 kronor och Skåne på 57 700 kronor. Lägst medellön har Dalarna på 51 900 kronor i månaden.

Enligt Matz Nilsson kan de lägre lönerna bero på att man inte har några tydliga lönekriterier, att man inte har tittat på det ansvar man har från staten vid lönesättningen, samt att det inte görs någon arbetsvärdering utifrån rektorsuppdragets omfattning. 

Artikeln fortsätter efter grafiken

Hur kan man förklara skillnaderna mellan regionerna? 

– Lönerna är väldigt lokala. Det beror på att vi inte har en nationell syn på befattningens betydelse. Det innebär att man har en helt lokal lönesättning, som gör att vi har enormt stora löneskillnader i hela landet. 

– Tar du Dalarna och jämför med Stockholm så är det enormt stora skillnader. Man gör lokala värderingar som inte bygger på det uppdrag man har och värderar inte övertid.

Vad behöver man göra i Dalarna? 

– De har en enorm utmaning om de ska kunna behålla sina skolledare. Vi har Europas högsta omsättning på rektorer i Sverige. Den höga personalomsättningen bygger på att kommuner har få sökande till tjänsterna och man sitter kortare än tre år. 

Enligt Matz Nilsson beror den höga omsättningen på tre saker. 

– Lönen, arbetsmiljön och förutsättningarna för det nationella uppdraget. 

Löneskillnader mellan könen

Sveriges skolledare ser också skillnader mellan könen, där manliga rektorer drar ifrån lite lönemässigt. Under 2022 hade manliga skolledare i snitt 3,6 procent högre lön än de kvinnliga.

– Det är vi bekymrade över. Vi vill ha likvärdiga löner oavsett kön. Det är viktigt att ha den bevakningen eftersom det är ansvaret och arbetet som ska lönesättas.

Forrige artikel Ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt när nya C-ledaren vill ändra skolpengen Ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt när nya C-ledaren vill ändra skolpengen Næste artikel Rödgröna samlas för maktskifte i SKR Rödgröna samlas för maktskifte i SKR
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.