Hon sa upp sig från lärarjobbet – blev EU-chef

Gertrud Ingestad lämnade lärarjobbet i Haninge för Bryssel. I dag är hon generaldirektör och ansvarig för hela kommissionens personalpolitik.

Efter 13 år som lärare i tyska och engelska på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge kände Gertrud Ingestad att det var dags för något nytt. När hon inte hittade några bra alternativ i Sverige testade hon att söka sig till Bryssel.

– Det var min sambo som hade sett en annons i tidningen. Det råkade vara en nivå där jag hade precis rätt antal år arbetslivserfarenhet, säger hon till Altinget.

Den 1 maj 1995, bara fyra månader efter att Sverige hade gått med i EU, började hon på sitt nya jobb, som översättare inom EU-kommissionen.

– En dansk ringde mig två månader innan och frågade om jag kunde börja jobba. Då tänkte jag att ”det gör jag väl”, och satte mig i min lilla Peugeot, fullastad till taket.

Klättrade i kommissionen

Ett år innan EU:s första stora utvidgning, 2003, tog hon nästa stora steg i karriären när hon blev HR-ansvarig för översättningsenheten. Av det Gertrud Ingestad då hade upplevt av personalpolitiken var att det var en ”svart låda”.

– Man hade ingen aning om vad som kom ut och när. Det var bara svarta processer som man inte hade någon som helst insyn i.

Hon ville öka transparensen, vara där för personalen, hjälpa dem i varje steg och se till att allt går så snabbt som möjligt.

– Det var min stora passion, och det har följt mig hela tiden sedan dess.

Leder över 1 000 EU-anställda

I dag är hon generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för personalpolitik, DG HR. Där arbetar runt 1 300 personer.

Hela HR-sidan har förändrats – i stället för HR-avdelningar på varje enhet har arbetet centraliserats. Något som har gjort allt effektivare, enligt Ingestad.

Men det finns fortfarande mycket att förändra.

– När jag fick det här jobbet för tre år sedan frågade Ursula von der Leyen mig om hur jag hade tänkt leda förändringen – inte om.

{{toplink}}

Pandemin gav bra förutsättningar

Att hon klev på sitt nya uppdrag i samband med pandemin innebar inte bara nackdelar.

– Det var en perfekt grogrund, när det ändå krävdes förändringar från alla. Det var ett bra tillfälle för att gå igenom alla typer av förändringar som behövs inom kommissionen, och förankra det hos tjänstemännen.

Den största skillnaden för kommissionens tjänstemän är hybridlösningen, med större möjligheter till att jobba hemifrån.

– Ingen accepterar att gå tillbaka till fullt kontorsarbete – alla vill ha kvar de bästa delarna av pandemin.

DG HR pratade då med alla intressegrupper och nivåer för att se vilka förändringar som de önskade. Eftersom man redan hade kommit överens under samtalen har inte förändringarna varit särskilt omständliga, tycker Ingestad.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är ett fantastiskt jobb jag har. När man kan göra en sådan här sak, för en så pass stor organisation, och när man får höra hur folk hela tiden säger att kommissionen har förändrats till det bättre – det är en sådan bonus för ett jobb. Det är fantastiskt.

{{toplink}}

Forrige artikel OECD vill se gemensam forskningsstrategi – rektor kritisk OECD vill se gemensam forskningsstrategi – rektor kritisk Næste artikel Ont om tid för regeringens satsning på yrkeshögskolor Ont om tid för regeringens satsning på yrkeshögskolor
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.