OECD vill se gemensam forskningsstrategi – rektor kritisk

De svenska forskningsaktörerna behöver samlas för att komma fram till en gemensam strategi och inriktning. Det menar OECD i en ny rapport. Men Astrid Söderbergh Widding, rektor på Stockholms universitet, är kritisk.

I en ny rapport har OECD tittat på det svenska finansieringssystemet för forskning.

Rapportförfattarna menar att Sverige har en stark forskningsgrund att stå på och gör mycket som är bra – men ger också många förslag på förbättringar.

– Att faktiskt samla alla intressenter för att arbeta kring en strategi, en vision, är viktigast, säger rapportförfattaren Carthage Smith till Altinget.

”Det är dags för Sverige att fråga sig om man är nöjd med vad forskningssystemet producerar i form av forskningsgenombrott, innovation och när det kommer till att adressera samhällsbehov och, beroende på svaret på frågan, huruvida strukturella förändringar behövs”, står det i en tidig version av rapporten.

Här föreslås två olika alternativ.

Första strategin handlar om att skapa en starkare koordination för forskningen samtidigt som man behåller nuvarande strukturer. I detta alternativet skulle alla instanser ha ett delat ansvar. OECD pekar ut Vinnova som lämplig organisation att leda arbetet.

En mer radikal approach skulle enligt OECD vara att slå ihop Vinnova och andra forskningsfinansiärer, såsom Formas, och ge den sammanslagna instansen ett mer explicit uppdrag för forskning och innovation.

På uppdrag av utredning

Det är den statliga utredningen En effektiv organisation för statlig forskningsfinansiering som har bett OECD att undersöka finansieringssystemet.

Utredningen tillsattes av dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S) i somras. Ingrid Petersson, tidigare generaldirektör för Formas, utsågs till särskild utredare.

Vad är det viktigaste som du tar med dig från rapporten, i ditt arbete med utredningen?

– Det är det här med samspelet mellan finansiärer och utförare, och hur viktigt det är, säger Petersson till Altinget. 

Men Ingrid Petersson tror att det också är viktigt med en riktning och vad man vill med olika typer av finansiering.

Hur tydlig är den inriktningen i dag?

– Jag tror att den hade kunnat vara tydligare.

Får kritik

Rapporten presenterades under ett seminarium som anordnades av Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS).

Där yttrade Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universitet, skarp kritik mot stora delar av rapportens slutsatser.

Att regeringen ska leda utvecklingen av en övergripande strategi kan kanske vara bra, menar Söderbergh Widding, men att också forskningsfinansiärerna får en central roll i etablerandet av strategin gör att universiteten reduceras till forskningsaktörer.

– Det är som att forskarna tar del av ett spel där de spelar upp en strategi som är skriven och regisserad av andra, politiker och forskningsfinansiärer, säger hon till Altinget.

– Sedan ser jag nästan ingen reflektion över universitetens roll i samhället. Det står också väldigt lite om universitetens autonomi och forskningens frihet, som snarare verkar betraktas som ett besvärande hinder i det strategiska arbetet.

Slutredovisas i höst

Ingrid Petersson har nu fram till den 30 september på sig att presentera sin utredning.

Hon ska då bland annat komma med förslag på ett system för den statliga finansieringen, men också föreslå hur myndighetsorganisationen ska vara utformad för att främja forskning och innovation av högsta kvalitet.

Beslutskedja: En effektiv organisation för statlig forskningsfinansiering

27/6
2022
29/6
2022
30/3
2023
13/4
2023
30/9
2023
11/10
2023
12/10
2023
31/1
2024
31/1
2024
1/2
2024
13/2
2024
3/5
2024

Forrige artikel Regeringen satsar 100 miljoner på SFI till ukrainska flyktingar Regeringen satsar 100 miljoner på SFI till ukrainska flyktingar Næste artikel Hon sa upp sig från lärarjobbet – blev EU-chef Hon sa upp sig från lärarjobbet – blev EU-chef
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.