Lärosätenas skydd av forskningsdata ska granskas av Riksrevisionen

Det finns flera indikationer på att universitets- och högskolesektorn har ett eftersatt informationssäkerhetsarbete, anser Riksrevisionen, som nu ska granska lärosätenas skydd av forskningsdata. 

Flera svenska universitet och högskolor verkar i dag på en internationell arena. Samtidigt har dessa stora mängder forskningsdata som behöver skyddas. Det handlar bland annat om information om innovationer, personuppgifter och företagshemligheter. 

Stort intresse för svensk forskning och innovation

Säkerhetspolisen bedömer att underrättelseverksamheten mot svenska universitet och högskolor har intensifierats på senare tid och att värdefulla forskningsresultat stjäls, samtidigt som kunskaperna om vad som är skyddsvärt är bristfälliga. 

Riksrevisionen ska nu därför undersöka om lärosätena bedriver ett effektivt säkerhetsarbete för att skydda forskningsdata.

– Att arbeta med säkerhetsfrågor i en miljö som också är beroende av öppenhet och internationella utbyten kräver kunskap och riskmedvetenhet som inte alltid är självklar i den akademiska världen, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande

Granskningens resultat presenteras i en rapport med publicering i september.

Forrige artikel Här är skolutredningarna som blir klara under året  Här är skolutredningarna som blir klara under året Næste artikel Thand Ringqvist ville inte ha annat uppdrag i partitoppen Thand Ringqvist ville inte ha annat uppdrag i partitoppen
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.