Thand Ringqvist ville inte ha annat uppdrag i partitoppen

Efter elva år kliver Annie Lööf snart av som Centerpartiets partiledare. Nu meddelar valberedningen att de vill att Muharrem Demirok tar över. Men medan motkandidaten Daniel Bäckström föreslås till förste vice ordförande, står Elisabeth Thand Ringqvist utan plats i partistyrelsen.

Riksdagsledamoten och Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson Muharrem Demirok är valberedningens förslag till ny partiledare. Något han själv fick reda på för ”någon vecka sen”. berättar han för Altinget: 

– Jag blev väldigt glad och överväldigad. Men det är också en känsla av overklighet. Det är något stort och unikt man får vara med om.

I ett läge där många varit nyfikna på valberedningens besked har Demirok hållit nyheten i den närmaste kretsen.

– Jag berättade för min egen familj, mamma och pappa. Det är ändå en skara jag kan lita på, säger han.

{{toplink}}

”En lagspelare”

Valberedningen väljer därmed Muharrem Demirok framför partiets gruppledare Daniel Bäckström och riksdagsledamot Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna 2011–2015.

– Med Muharrem får vi en lyssnande partiledare. En lagspelare med god kommunikativ förmåga, säger valberedningens ordförande Jan Andersson som bedömer att Demirok har ett brett stöd i partiet. 

Bäckström föreslås i stället bli förste vice ordförande, och riksdagsledamot Ulrika Liljeberg, tidigare kommunalråd i Leksand, andre vice.

Ville inte ha annat uppdrag

Elisabeth Thand Ringqvist får inte någon post i partiets ledning. Hon ska redan i den första intervjun med valberedningen ha varit tydlig med att det är partiledaruppdraget hon är intresserad av, berättar Jan Andersson.

– Elisabeth har sagt att hon söker mandat som partiledare, säger han till Altinget.

Altinget har sökt Thand Ringqvist men hänvisas till hennes Facebookinlägg där hon skriver att hon nu vill stötta Demirok i att driva sin agenda och bygga sitt lag. Hon kommer fortsätta som vice ordförande i riksdagens näringsutskott.

Bäckström: ”Ett genomtänkt förslag”

Inte heller Daniel Bäckström blev valberedningens kandidat till ny partiledare, men han vill inte säga att han är besviken.

– Jag känner en glädje över att ha fått vara en del av den här processen och att få ha åkt runt i Sverige och lyssnat in centerrörelsen.

Om du ändå skulle få stöd på stämman, tackar du ja då?

– Nu föreligger det ett genomtänkt förslag från valberedningen och jag har tackat ja till att bli förste vice ordförande, så får stämman sen avgöra hur posterna fördelas, säger han till Altinget.

Lägger du ned din kandidatur?

– I det här läget betraktar jag valberedningens förslag som det enda aktuella. Jag har inget annat förslag.

Valberedningens Jan Andersson säger att det är en öppen process även framöver. På stämman finns möjlighet för de 524 ombuden att föreslå andra kandidater, något som dock Andersson inte tror kommer ske.

– Nej. Valberedningens bedömning är att det här är det gäng som kommer få stöd på stämman, säger han.

”Stor fråga kommande åren”

Linköpings tidigare kommunalråd Muharrem Demirok lämnade kommunpolitiken i samband med valet i höstas. Då blev han i stället riksdagsledamot, ledamot i utbildningsutskottet och partiets talesperson i utbildningsfrågor. Just skolfrågorna, men även trygghetsfrågor, är två områden där Demirok anser att partiet inte hamnat helt rätt, men han ville ännu inte ge exempel på konkreta förändringar som han vill se i sin ny roll som partiledare.

Under sin tid i Linköping var han bland annat drivande i stadsbyggnadsprojektet Vallastaden. Demirok tar nu med sig erfarenheterna från kommunen till den nationella politiken.

– Bostadspolitiken kommer sannolikt bli en stor fråga de kommande åren. Vi ser att båda elpriser, uppvärmningspriser och räntor sticker i väg och det kommer kännas i många hushålls plånböcker. Då kommer bostadsfrågan att vara oerhört relevant.

Avgörs i februari

Under valberedningens process uppmärksammades en händelse från Muharrem Demiroks 90-tal som vissa trodde skulle stå i vägen för hans framtid som partiledare. Han dömdes för två fall av misshandel, vilket Östgöta-Correspondenten rapporterade om dagarna före jul.

– De här två misstagen har präglat mig väldigt mycket. Jag känner skuld inför de här personerna, sa han till Expressen.

Valet av Annie Lööfs efterträdare och en ny partiledning kommer ske på en extrainsatt partistämma den 2 februari. Ungdomsförbundet CUF och Centerstudenterna meddelade snabbt efter valberedningens besked att de saknar förtroende för Daniel Bäckström som förste vice partiledare, efter hans uppmärksammade svar om att gå först i pridetåget och viga samkönade par.

– Jag har alltid upplevt ett fint samarbete med våra systerorganisationer och kommer givetvis att hela tiden sträva efter att det förtroendet är så starkt som möjligt, säger Bäckström.

Organisationerna står däremot bakom valet av Muharrem Demirok. Stämman genomförs i samband med kommundagarna i Helsingborg, där Demirok kan göra sitt första framträdande som ny partiledare.

– Kommundagarna betyder mycket för mig. Det är hemmaplan och kommer vara väldigt känslosamt för mig att stå inför den publiken, säger han till Altinget.

,

Forrige artikel Nya lagar och regler på skolområdet Nya lagar och regler på skolområdet Næste artikel Granskningen av extremism på skolor skärps: ”Svårt att få den sanna bilden” Granskningen av extremism på skolor skärps: ”Svårt att få den sanna bilden”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.