Så mycket pengar går till utbildning i budgeten

I vårändringsbudgeten är det inte många miljoner som går till grundskolan och gymnasiet, om man jämför med de summor som satsas på vuxenutbildningen. Men Vänsterpartiet ryter ifrån om att kommunerna inte får några pengar till att anställa fler.

Regeringen har nu lämnat över vårbudgeten och vårändringsbudgeten, tillsammans med den senaste extra ändringsbudgeten. Finansminister Magdalena Andersson (S) framhäver under sin presentation att det ska satsas på unga, eftersom de drabbas hårdare av pandemins konsekvenser.  

När det gäller skolan så presenterar utbildningsminister Anna Ekström (S) en satsning på 350 miljoner kronor på skolan. 100 miljoner av dem avsätts för insatser som lovskola. Övriga 250 miljoner går till huvudmännen för att anordna utbildning i grundskolan och gymnasieskolan som inte kunnat genomföras under pandemin.

15 miljoner ska gå till att sänka avgiften för de elever som betalar huvudmannen för att pröva sina betyg. Elever som slutfört gymnasiet under detta år eller förra året som drabbats av pandemins konsekvenser, ska kunna visa sina kunskaper genom prövning och få möjlighet till högre betyg.  

V vill se fler anställningar

Vänsterpartiet är kritiska till att det inte kommer mer pengar från regeringen. Partiet anser att det är bara kortsiktiga satsningar i budgeten, vilket gör att kommunerna inte vågar anställa.

– I den här budgeten så säger regeringen att det inte blir fler kollegor i välfärden, säger partiledaren Nooshi Dadgostar (V) under en pressträff.

Riktade statsbidragen

I budgeten ingår bemyndigande som innebär att Skolverket ska kunna ge tidigare besked tillhuvudmännen om statsbidrag i framtiden. Det gäller kommande bidrag för bland annat lärarassistenter.

Regeringen föreslår också att statsbidraget Skapande skola som ska stärka kultur i skolan, inte längre ska få användas av förskolan. Utan det ska bara gå till elever i förskoleklass och uppåt.

Fler i utbildning

De stora pengarna i denna budget läggs i stället på vuxenutbildningen. 170 miljoner läggs på att skapa fler platser på folkhögskolan. Det statliga stödet till vuxenutbildningen utökas med över 1,1 miljarder kronor.

En del av pengarna ska gå till att utbildningar inom komvux och regionalt yrkesvux ska kunna läsas i kombination med sfi eller svenska som andraspråk. Men kombinationsutbildningarna kräver mycket resurser då sfi-lärare och yrkeslärare behöver samverka i utbildningarna. Pengarna räcker till cirka 7 000 årsplatser. 

Men Centerpartiet som är med i budgetsamarbetet, är väldigt stolta över satsningen.

– Det jag tycker är viktigt är framför allt de här kombinationsutbildningarna. Där du kombinerar sfi med att utbilda dig till ett bristyrke. Den kombinationen har varit väldigt lyckad för att få människor som står långt ifrån arbetsmarknaden ut på arbetsmarknaden. Det tycker jag verkligen är värt att lyfta fram av de satsningar som görs, säger vikarierande ekonomisk-politiska talespersonen Rickard Nordin (C) till Altinget.

Kurser redan i sommar

I miljarden ingår också en ny satsning på en försöksverksamhet. Syftet är att starta en infrastruktur för kartläggning, validering och kompletterande utbildning inom komvux. Det riktar sig till vuxna som behöver omställning i arbetslivet.

Kommunerna ska också ersättas retroaktivt för sin medfinansiering av regionalt yrkesvux under förra året. De pengarna ska också tas av miljarden som går till vuxenutbildningen.

Regeringen lägger 180 miljoner som ska gå till 6 000 sommarkursplatser redan i sommar. Det riktar sig också till studenter som vill läsa in en utbildning med snabbare takt.

Forrige artikel Uppgifter till Altinget: ingen extern granskning av studieförbunden Uppgifter till Altinget: ingen extern granskning av studieförbunden Næste artikel Kritik mot förslag om kommunalt språkansvar Kritik mot förslag om kommunalt språkansvar
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.