Skolverket efter Riksrevisionens kritik: ”Inmålade i ett hörn”

Delar av Skolverkets statistik håller inte tillräckligt hög kvalitet, menar Riksrevisionen. Men myndigheten är tveksam till att vidta åtgärder innan det finns en långsiktig lösning på sekretessproblemet kring friskolor. 

Bristerna gäller enligt Riksrevisionen statistik som ska hjälpa elever att välja skola, samt statistik som används vid fördelning av resurser till skolhuvudmännen för att öka likvärdigheten.

Bland annat riktas kritik mot myndighetens statistikverktyg Salsa, där skolhuvudmän och rektorer kan jämföra de faktiska betygen mot hur de skulle kunna ha varit om man tar hänsyn till den socioekonomiska bakgrunden.

Sekretessproblemet hindrar

Riksrevisionen vill att Skolverket tar fram ”något som i vilket fall är mer ändamålsenligt än vad Salsa är”. Men myndigheten menar att det inte är lönt så länge det inte finns en långsiktig lösning på sekretessproblemen.

Sedan tre år tillbaka har Skolverket fått jobba runt den rättspraxis som gör att friskolors uppgifter omfattas av sekretess, och har under en period till exempel bara kunnat publicera statistik på riksnivå. Därför vill myndigheten avvakta med stora förändringar i statistiken tills det att det finns en långsiktig lösning.

– Nu har vi en tillfällig sekretessbestämmelse som gör att vi faktiskt får publicera statistik om fristående skolor som gäller fram till nästa sommar, men vi har ingen långsiktig lösning. Att ta fram ännu mer detaljerad statistik känns inte meningsfullt just nu om det är så att vi inte kommer kunna publicera den framöver, säger Christina Sandström, enhetschef på Skolverket, till Altinget och fortsätter: 

– Vi kan inte bortse från gällande lagar. Det gör att vi måste tänka in allting. Utvecklingen måste anpassas till rådande regelverk och då sitter vi inmålade i ett hörn just nu. 

Kan skrota Salsa

Samtidigt är myndigheten öppen för att hitta bättre lösningar, både när det gäller att komplettera Salsa, men också för att slopa tjänsten. 

– Visst vi kan skrota Salsa, samtidigt är det väldigt etablerat eftersom det funnits så länge. Det är många skolchefer och rektorer som använder Salsa för att jobba med analyser. Det är inte världens bästa verktyg, men vi tycker inte att det är så dåligt att det är olämpligt att använda.

– På senare år har vi tagit fram det som vi kallar för fördelningsnycklar som man använder för fördelning av vissa statsbidrag. De skulle kunna användas i stället för Salsa.   

Inte givet att användarna har rätt

Riksrevisionen för också fram kritik mot att det inte tas hänsyn till användarnas behov. 

– Vi tycker det är viktigt att vi gör den professionella bedömningen på Skolverket om vilken statistik som ska finnas, för det går ju inte att bara lyssna på vad kunderna vill ha. Det är inte givet att användarna alltid har rätt, säger Christina Sandström.

– Statistik som vi publicerar ska ha den höga kvaliteten, så att man kan lita på den. Börjar vi tumma på kvaliteten och ta fram sådant som andra vill ha, då kanske man blir osäker på vilken statistik som håller kvalitet.

{{toplink}}

Forrige artikel Studier efter komvux lönar sig – även för äldre Studier efter komvux lönar sig – även för äldre Næste artikel Kommunerna ger tummen ner till sfi-peng Kommunerna ger tummen ner till sfi-peng
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.