Stockholms universitets studentkår: Vi kräver stödpaket till studenterna, Damberg och Ekström!

Vi har förmedlat studenternas perspektiv. Nu är det er tur att visa handlingskraft, Mikael Damberg och Anna Ekström. Vi kräver ett stödpaket för landets studenter. Det skriver Elis Wibacke och Simon Froster Delbom, Stockholms universitets studentkår.

Af Elis Wibacke och Simon Froster Delbom, Stockholms universitets studentkår
ordförande respektive vice ordförande Stockholms universitets studentkår

Vi studenter har en central roll i att föra Sverige framåt. Utbildning är en viktig del i den utvecklingen och för att vi ska kunna tillgodogöra oss vår utbildning krävs bland annat fungerande ekonomiska förutsättningar. Utöver de ekonomiska motsättningar som studenter redan står inför sker nu kraftiga prisuppgångar på bred front i Sverige. I april var inflationen 6,4 procent. Den höga inflationen drabbar många grupper i samhället men särskilt hårt drabbas de med sämst grundförutsättningar. En sådan grupp är just studenter.

Genomsnittsstudenten går back

Stockholms studentkårers studentbudget för 2022 har visat att studenter i Stockholm i genomsnitt går back med 2673 kronor varje månad. Då gjordes alltså den beräkningen före den kraftiga prisuppgången som vi nu ser i samhället. Sedan studentbudgeten togs fram har vi sett stigande priser på basala matvaror som kaffe och bröd. Inflationen kommer troligen även att leda till hyreshöjningar.

Trots den ökade ekonomiska osäkerheten för studenter får vi tyvärr konstatera att regeringens vårbudgetproposition och de stödåtgärder som aviserats med anledning av prisökningarna i Sverige inte över huvud taget svarar mot studenternas faktiska behov. Vi tycker att landets studenter förtjänar bättre och vi kräver därför att riksdagen snarast fattar beslut om ett reform- och stödpaket för att förbättra studenters ekonomiska situation på både kort och lång sikt. Vi ser tre åtgärder som särskilt viktiga att genomföra.

Höj bidragen och slopa fribeloppet 

Först och främst bör bostadsbidraget höjas tillfälligt för studenter, som motvikt till de skenande hyreskostnader som inflationen riskerar att leda till. Regeringen har tidigare aviserat en tillfällig höjning av bostadsbidraget för barnfamiljer. Som extra utsatt grupp bör studenter inkluderas i denna höjning. 

För det andra bör fribeloppet slopas under juni, juli och augusti. Sommararbete är en viktig faktor för att studenter ska kunna skaffa sig en buffert för resterande delar av året. Som det ser ut nu skapar fribeloppet oro över sänkta studiemedel, vilket inte möjliggör arbete under sommaren.

Sist men inte minst vill vi som en del av stödpaketet se en höjd bidragsdel i studiemedlet. Studenters ekonomiska situation måste även stärkas långsiktigt. SSCO – Stockholms studentkårers studentbudget talar sitt tydliga språk om att dagens studiemedel är otillräckligt.

Det är dags för ledarskap, regeringen

En högre bidragsdel skulle bidra till ökad trygghet för Sveriges studenter, vilket även gagnar studenters möjligheter att faktiskt må bättre och att slutföra utbildningen.

Regeringen och riksdagen måste uppvisa det aktiva ledarskap som krävs för att underlätta för studenterna att kunna tillgängliggöra sig sin utbildning. Ett sådant ledarskap innefattar beslut som visar att makthavare faktiskt förstår studenters situation. Vi har förmedlat studenternas perspektiv. Nu är det er tur att visa handlingskraft, Mikael Damberg och Anna Ekström!

 

Forrige artikel M: Gör det lättare för utländska doktorander att stanna i Sverige M: Gör det lättare för utländska doktorander att stanna i Sverige Næste artikel Aktiebolag hör inte hemma i skolan Aktiebolag hör inte hemma i skolan
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.