Utred kopplingarna mellan friskolekoncernerna och politikerna

För Sveriges bästa, bör korruptionen inom friskolesystemet och eventuella kopplingar till politiker och myndigheter utredas, skriver läraren Rickard Öhman.

Af Rickard Öhman
Lärare

En allt större oro för korruption kastar en lång skugga över både friskolesystemet och den politiska arenan. Ett stort och växande antal medborgare har börjat misstänka att korruptionen kan ha sina rötter djupare än vad vi tidigare har kunnat föreställa oss. Sverige behöver en noggrann utredning, genomförd av en pålitlig aktör, för att antingen avfärda dessa misstankar eller belysa och åtgärda korruptionen om den finns. Tilltron till demokratin och dess företrädare hotas allvarligt.

Vad är det då som vi, oroade medborgare, har observerat? Vi har läst om otaliga skandaler avslöjade av journalister. Den ena allvarligare än den andra. Vi har noterat tvivelaktiga affärer mellan kommunpolitiker och företagare, ofta med personliga kopplingar eller partianknytningar.

Vi har observerat svängdörrar mellan politiker och friskoleföretag, likaså mellan myndigheter som Skolinspektionen och friskoleföretag, samt även mellan lobbyföretag med betydande ekonomiska och politiska resurser och politiker som har i eller har haft i uppgift att reglera friskolemarknaden.

Vem är det som styr?

Vidare ser vi att den nuvarande regeringen har nära band till friskolebolagen, inte minst inom utbildningsdepartementet, men långt ifrån begränsad till det. Den ledande koncernen, Academedia, har uttryckt sitt stöd för regeringens förslag till reglering, och företagets vd hävdar att många av dessa förslag faktiskt härstammar från dem själva. Vi undrar vem som styr egentligen?

Det finns många andra oroande tecken utöver detta som vi noterar.

Detta är inte enbart åsikter eller grundlösa antaganden, utan snarare dokumenterade förhållanden som finns tillgängliga för alla att granska genom det som ligger öppet på nätet, det som har skrivits i media eller till exempel i Tankesmedjan Balans bok De gränslösa.

Sedan min uppväxt har jag alltid haft den övertygelsen att Sverige var skickligt på att bekämpa korruption och bara misstanken om korruption ledde till att myndigheterna agerade och de oskyldiga spelade med öppna kort. Det är något som har förändrats, och det är nu dags att ta itu med det.

Myndigheterna måste stå rustade

Det finns flera myndigheter som arbetar mot korruption, men de nuvarande myndigheterna är otillräckligt rustade för att utreda misstänkt korruption i dessa fall. Polisens Nationella antikorruptionsenhet avslutar ofta sina utredningar på grund av bristande bevis, och samma gäller för Åklagarmyndighetens Riksenhet mot korruption. Även om dessa myndigheters insatser är viktiga och fler bör tipsa dem, krävs det ytterligare åtgärder för att fullständigt avfärda misstankarna som riktas mot det nuvarande systemet.

Jag anser att det är nödvändigt med en mer omfattande insats för att återställa förtroendet för det demokratiska systemet. Systemet har tagit skada och därför krävs en grundlig utredning, ledd av en trovärdig åklagare, för att säkerställa att misstankar inte kvarstår efter utredningen. För Sveriges bästa, bör korruptionen inom friskolesystemet och eventuella kopplingar till politiker och myndigheter utredas, antingen för att avfärda misstankarna eller för att stoppa korruptionen.

Forrige artikel Så kan fler bli intresserade av matte och naturvetenskap Så kan fler bli intresserade av matte och naturvetenskap Næste artikel KD: ”Vi behöver fler ingenjörer, inte influencers” KD: ”Vi behöver fler ingenjörer, inte influencers”
Skolverket ska spara

Skolverket ska spara

Regeringen drar ner på Skolverket med 80 miljoner i budgeten. Anledningen är att myndigheten ska effektiviseras.