FHM:s rekommendationer om höstdos mot covid-19 får kritik: ”Svårt för regionerna att planera”

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla 65 år och äldre ska ta en femte påfyllnadsdos mot covid-19 i höst. Men enligt Emma Spak på SKR är rekommendationerna otydliga samtidigt som många i de yngre åldersgrupperna inte tagit sin tredje eller fjärde dos, vilket försvårar regionernas beredskapsarbete. Hon menar att det behövs ”klarhet i vad som är målsättningen från myndigheterna”.

Som Altinget tidigare rapporterat har Folkhälsomyndigheten rekommenderat en femte så kallad höstdos för alla personer 65 år och äldre. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell behöver denna målgrupp extra skydd inför höst- och vintersäsongen. Yngre åldersgrupper klarar sig enligt Tegmark Wisell på en tredje dos ett år till och att ”vinsterna med en höstdos är begränsade för dessa personer”.

”Väcker många frågetecken”

Men enligt Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner (SKR) är de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten otydliga.

– Vi har lyft till Folkhälsomyndigheten att nackdelen med en så öppen rekommendation är att det blir svårt för regionerna att planera sin kapacitet. De nya rekommendationerna väcker många frågetecken, säger hon till Altinget.

Hon menar att det dessutom är oklart om eller hur regionerna ska informera gruppen 18 till 64 år.

– Ska den gruppen erbjudas möjlighet eller ska de söka själva?

Tredje och fjärde dos

Eftersom det varierar i hur stor utsträckning olika åldersgrupper tagit sina påfyllnadsdoser samt att olika grupper har olika rekommendationer så har effekterna av tidigare vaccinationsinsatser skapat en komplicerad situation. Regionerna har i nuläget svårt att bedöma vilken kapacitet de ska räkna med att ha för de olika åldersgrupperna.

– I den yngre gruppen 18 till 64 år är det exempelvis många som fortfarande inte tagit en tredje dos, och där är det också fortfarande oklart hur regionerna ska hantera det, säger Emma Spak.

– Om vi ska hålla nere smittspridningen måste alla regioner utgå från samma prioriteringsordning bland åldersgrupperna så att vaccinationsinsatserna blir effektiva, säger hon.

Läkarförbundet: ”Samhället måste vara redo”

Bland branschorganisationerna förhåller man sig ännu avvaktande till de rådande rekommendationerna.

”Vi förutsätter att Folkhälsomyndigheten och regionerna kommer att vara samspelta kring behovet av vaccinationer inför hösten. Det är svårt att förutse hur covid-19 utvecklar sig efter sommaren och samhället måste vara redo.” säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale i en skriftlig kommentar till Altinget.

Inte konstant kapacitet

Emma Spak understryker att regionerna inte kan ha en konstant hög vaccinationskapacitet.

– Kapaciteten måste anpassa sig efter rekommendationerna och det arbete som görs för att nå ut och att få folk att vaccinera sig. Här behövs fortsatt dialog för att få klarhet i vad som är målsättningen från myndigheterna, säger Spak.

Hur ser regionernas förutsättningar att under sommaren förbereda sig inför höstens vaccineringar?

– Beredskap och kapacitet utgörs förutom av lokaler och logistik också av kvalificerad personal som kan stå och vaccinera. Och regionerna har inte personer som står och väntar på att hoppa in. 

Emma Spak menar att eftersom intresset för vaccination har minskat har regionerna skalat ner sin kapacitet.

– Det går inte att ändra från noll till hundra. Många regioner har en mindre kapacitet under sommaren eftersom det inte finns några tydliga rekommendationer om vi ska vaccinera under sommaren.

”Här för att stanna”

Under de gångna veckorna har det kommit rapporter om att antalet covid-smittade patienter ökar på sjukhusen igen.

– Nu har vi covid-19 som sjukdom i samhället och som antagligen är här för att stanna. Patienter kommer att vårdas både med och på grund av covid, och antalet smittade kommer sannolikt fortsätta variera över tid.

– Därför behöver vi ha en bra grundsättning när det gäller vaccination. Det är fortfarande viktigt att de som inte har valt att vaccinera sig ändå får de första vaccinationerna så att man har ett bra skydd mot allvarlig sjukdom, och inte behöver sjukhusvård.

Forrige artikel Hallå där Gunilla Nordlöf – ny gd på E-hälsomyndigheten Hallå där Gunilla Nordlöf – ny gd på E-hälsomyndigheten Næste artikel Ny utredning vill skärpa kraven för sjuksköterskeexamen Ny utredning vill skärpa kraven för sjuksköterskeexamen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.