FHM rekommenderar en femte vaccindos: ”Spridningen kommer att öka igen i höst”

Personer från 65 år och personer från 18 år i riskgrupp rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta en femte ”höstdos” covid-19-vaccin. Även vuxna personer som inte tillhör någon riskgrupp får ta en kostnadsfri fjärde dos om de vill.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om covid-19-vaccination ska regionerna från den 1 september ska erbjuda en femte dos covid-19-vaccin till personer som fyllt 65 år och till vuxna över 18 år i riskgrupp, exempelvis immunnedsatta, gravida och personer med hjärt- och lungsjukdomar.

– De över 64 år samt andra vuxna med ökad risk för allvarlig sjukdom och död i covid-19 kan behöva ett ökat skydd inför den kommande höst- och vintersäsongen, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) under tisdagen.

Får välja själva

För vuxna i åldern 18 till 64 år som inte tillhör någon riskgrupp behöves ingen påfyllnadsdos, enligt Folkhälsomyndigheten. Rekommendationen om tre doser gäller tillsvidare.

– De i denna grupp som tagit tre doser har ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19 även nu när omikronvarianten dominerar. Detta skydd håller i sig i minst ett år. Därför bedömer vi att vinsterna med en höstdos är begränsade för dessa personer, säger Karin Tegmark Wisell.

Däremot ska denna grupp kunna ta en kostnadsfri fjärde dos om man vill.

– Det kan finnas individuella skäl som gör att man ändå vill ta en dos till, exempelvis om man ligger på gränsen till att tillhöra en riskgrupp eller bor tillsammans med någon i riskgrupp. I så fall bör möjligheten finnas, säger Karin Tegmark Wisell.

”Kommer att öka igen”

Folkhälsomyndighetens rekommendationer bygger på prognosen för smittspridning under hösten. Antalet covid-19-fall minskar i Sverige, likaså antalet covid-19-patienter på sjukhusen.

– Men vi bedömer att spridningen kommer att öka igen i höst. Det mest troliga är att vi kommer upp i ungefär samma nivå som vi hade under mars-april, säger Karin Tegmark Wisell.

Forrige artikel Vårdköutredarens kritik mot SKR: ”Medarbetarna på golvet har inte märkt av pengarna” Vårdköutredarens kritik mot SKR: ”Medarbetarna på golvet har inte märkt av pengarna” Næste artikel Lagrådet sågar regeringens förslag om privata sjukvårdsförsäkringar Lagrådet sågar regeringens förslag om privata sjukvårdsförsäkringar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.