Almedalen: 15 organisationer erbjuder ”Boka en ung expert”

Inför årets Almedalsvecka har 15 ungdomsorganisationer gått samman för att få in deras expertis i diskussionerna. ”Själva idén är att stoppa ’youth washing’. Ungdomar ska inte användas som PR utan vi ska delta i samtal och beslut”, säger Yusuf Muhawech, engagerad i WWF Sweden Youth, som samordnar initiativet.

Det är 15 organisationer som tillsammans med Region Gotland gör en ungdomssatsning inför Almedalsveckans seminarier och debatter genom initiativet ”Boka en ung expert”. Men betoningen ligger inte på deras ålder utan på deras expertis.

– Utnyttja oss inte för att kunna säga ”Vi arbetar med ungdomar”. Olika makthavare, företag och politiker kan bjuda in oss för att vara med i samtalen, säger Yusuf Muhawech till Altinget.

Går ledarskapsprogram

Yusuf Muhawech är en av 13 som går WWF:s ideella ledarskapsprogram, WWF Sweden youth. De samordnar nätverket och Boka en ung expert. I ledarskapsprogrammet får han och de övriga deltagarna utbildning i miljöfrågor, självledarskap, hållbarhet och biologisk mångfald – men också ungdomsfrågor generellt. Han går annars på gymnasiet i Skövde.

Vilken expertis erbjuder du, om någon vill boka dig?

– Ungdomars uppväxtvillkor, miljöfrågor, skolpolitik och ungdomsinflytande. Alla vi deltagare har olika intressen. Men jag känner mig bekväm med att ge ungdomsperspektiv på samhällsfrågor generellt.

Tror du inte att det kan vara så att man skaffar sig en viss kompetens ju äldre man blir?

– Om det handlar om ungdomsrelaterade frågor tycker jag att man ska ha med oss i stället för att prata om oss. Så det beror på. Jag har träffat äldre som har mindre kompetens än ungdomar.

Forrige artikel Riksdagen antog lag om att straffa deltagande i terrororganisation Riksdagen antog lag om att straffa deltagande i terrororganisation Næste artikel Så vill regeringen lösa frågan om evenemang på statlig väg Så vill regeringen lösa frågan om evenemang på statlig väg
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.