Drag queens vinner RFSU-pris: ”Enormt tacksamma”

Lady Busty och Miss Shameless tilldelas RFSU-priset 2023 för att ha gjort böckernas värld tillgänglig för fler.

Med ”paljetter, glädje och kreativitet” har Drag queen story hour ”gjort böckernas värld tillgänglig för fler”, skriver förbundsstyrelsen i sin motivering till varför just Lady Busty och Miss Shameless tilldelas årets RFSU-pris.

Initiativet har erbjudit sagostunder för barn sedan sju år tillbaka på bibliotek och skolor. Men det var i november som dragartisterna blev kända för svenska folket, när lokalpolitikern Jonathan Sager (SD) ville stoppa sagostunden från att genomföras på Kalmars stadsbibliotek.

RFSU skriver att samhällets konservativa normer begränsar vardagen för många barn och unga.

”Vi behöver fler förebilder, berättelser och platser som ger barn och unga möjlighet att på sina egna villkor utforska verkligheten bortom fantasilösa normer.”

”Stort kvitto”

Lady Busty och Miss Shameless är glada över att ha fått priset.

– Vi är så enormt tacksamma och så ärade att vi blev tilldelade RFSU-priset 2023. Det är ett stort kvitto på att det vi gör är viktigt och betydelsefullt, säger dragartisterna i ett pressmeddelande.

– Vi vill dela priset med all personal på bibliotek, förskolor, skolor och alla besökare på våra sagostunder samt alla underbara människor som ger oss så mycket kärlek.

Priset är 40 000 kronor och en specialdesignad prispokal.

Forrige artikel Trygga barnen vill bredda verksamheten med 90-konto Næste artikel C och KD byter ut sina ledamöter i Miljömålsberedningen
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.