FHM föreslår alternativ till vaccinpass

Folkhälsomyndigheten har presenterat ett förslag som ger möjlighet till mer anpassade covidåtgärder för arrangemang med över 100 personer inomhus. Något som Sveriges kristna råd (SKR) har efterlyst. ”Vi är tacksamma för att de har lyssnat på oss”, säger Sofia Camnerin som är gs på SKR.

FHM:s nya förslag, som nu skickas på remiss, ger alternativ till den arrangör som inte vill använda covidpass. I så fall gäller i stället:

  • Deltagarna ska ha en anvisad sittplats.
  • Sällskap ska kunna hålla ett avstånd om minst en meter till andra sällskap.
  • Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst åtta personer. Om ett sällskap uppgår till fler än åtta, ska sällskapet delas upp.

– Om man håller avstånd så är det inte ens 100-gräns längre. Sedan är det klart att vi fortfarande har en pandemi att hantera. De allmänna rekommendationerna gäller. Som arrangör har man fortfarande ansvar att arrangera smittsäkert, säger Sofia Camnerin till Altinget. 

Läkare kritisk

Under gårdagens SR Studio Ett var Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, mycket kritisk till förslaget och SKRs sätt att resonera.

– 15 100 människor har dött i pandemin i Sverige. Vi måste ha försiktighetsprincipen. Vi måste göra allt vi kan i samhället för att skydda oss. Om man går till kyrkan eller går på bio så ska man vara säker på att inte bli sjuk där. Man höjer nivån på diskussionen alldeles för mycket. Nu ska vi vara trygga, nu ska vi komma ut ur denna sjukdom, sa Styrud.

Vad säger du, Sofia Camnerin, kan ni garantera att gudstjänster inte blir superspridarevent?

– Nej det kan vi inte, det kan ingen så länge vi har ett muterande virus i omlopp. Men vi har övat på att ta ansvar och att arrangera smittsäkert. Samtidigt uppmuntrar vi fortsatt folk att vaccinera sig. Det är viktigt att hålla flera perspektiv i huvudet samtidigt, säger Sofia Camnerin.

Hon träffade under tisdagseftermiddagen Folkhälsomyndigheten och framförde sina synpunkter.

– Det har kanske inte kommit fram, vårt omistliga bidrag är existentiell-andlig-social hälsa. Det är en aspekt av folkhälsan som borde beaktas när det gäller religionsutövning. Jag tyckte att Folkhälsomyndigheten lyssnade på detta.

Lovat att lyssna

Hon är medveten om risken att smittspridningen kan komma att öka igen, att det kan bli tal om nya strängare restriktioner.

– Då har de lovat att konsultera oss. Det var också fint.

Johan Styrud å sin sida rekommenderade att man både bör hålla avstånd och vaccinera sig.

{{toplink}}

Forrige artikel Kristet råd vill att trossamfund slipper krav på vaccinationspass  Kristet råd vill att trossamfund slipper krav på vaccinationspass Næste artikel Civilsamhällets demokraticharter – ”Mer fotavtryck än åtgärdspaket” Civilsamhällets demokraticharter – ”Mer fotavtryck än åtgärdspaket”
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.