Granskningen avslutad – Muf får behålla bidrag

MUCF konstaterade i somras att Moderaternas ungdomsförbund inte lever upp till villkoret om demokratisk uppbyggnad. Nu landar myndighetens granskning i att Muf ändå får behålla sitt bidrag.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, inledde en granskning efter att ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor misstänktes för att ha försökt köpa röster inför en distriktsstämma tidigare i år.

I somras konstaterade MUCF att inga röstköp förekommit men menade samtidigt att ungdomsförbundet inte kunde anses leva upp till ”villkoret om demokratisk uppbyggnad”.

– Även om Douglas Thors agerande inte ledde till någon faktisk påverkan så är det ändå ytterst olämpligt agerande sett till den position som förbundsordföranden har i organisationen, säger Marie Pettersson Hallberg, chef för avdelningen för statsbidrag på MUCF.

MUCF stoppade sommarens betalning till Muf och övervägde även att kräva tillbaka det bidrag som förbundet redan fått. Totalt handlade det om drygt 2,7 miljoner kronor.

Granskningen avslutad

I dag avslutade myndigheten sin granskning efter att ha tagit del av yttranden från Muf, ungdomsförbundets internutredning, chattkonversationer, tidningsartiklar och den handlingsplan som förbundet tagit fram.

MUCF avser att följa upp Muf:s handlingsplan, men har också beslutat att betala ut resterande del av bidraget för 2023. 

Ordförande Douglas Thor beklagar i en kommentar till Altinget att hans agerande tagit fokus från ungdomsförbundets arbete.

– Jag är tacksam för det ihärdiga arbete och uthålliga stöd som har visats runtom i landet. Nu fortsätter det viktiga arbetet för att Moderata ungdomsförbundet ska bli större och starkare, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Swedbank satsar på social obligation – första banken i Norden Swedbank satsar på social obligation – första banken i Norden Næste artikel Expert sågar både svenska och danska lösningar på korankrisen Expert sågar både svenska och danska lösningar på korankrisen
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.