Idén till Frihamnsdagarna föddes på ett utegym när Capitolium stormades

Torsdag till lördag hålls Frihamnsdagarna i Göteborg. Idén till demokratifestivalen föddes vintern 2021. ”Min barndomsvän David Björneloo och jag tränade på ett utegym när vi hörde nyheten om att Capitolium hade stormats. Vi tittade på varandra och undrade: ’Vad är det som händer, och vad kan vi som är vanliga invånare i en stad göra?’”, berättar Ali Tabrizi.

– Vi landade snart i att vi behöver öva oss i demokrati, att samtala och så vidare. Vi inspirerades av Järvaveckan, Folkmötet på Bornholm och i viss mån Almedalen – men det fanns ingen motsvarighet i Västsverige, säger Ali Tabrizi till Altinget.

1 000 elever

Det är andra året som Frihamnsdagarna hålls, och den har mer än dubblerats i storlek sedan 2021. Rikspolitiker, företag och civilsamhällesorganisationer finns representerade. Arrangörerna har sökt upp gymnasieskolor och erbjudit dem att komma.

– Vi har bokning på 1 000 gymnasieelever som har bokat via skolor som vi har sökt upp. Vi har också kostnadsfritt deltagande för föreningar.

Varför har ni erbjudit föreningar gratis deltagande?

– Det är en grej vi har haft som mål, att det här inte bara är för politiken och näringslivet. Vi vill se en demokratifestival där alla är med. Vi vill ha representation från alla sektorer, även civilsamhälle och ungdomar som annars inte är engagerade i föreningar. 

– Du, nu ringer Säpo. Det handlar om säkerheten under arrangemanget.

Säkerheten efter mordet i Almedalen

Ali Tabrizi ringer tillbaka efter en halvtimme. Det ger upphov till frågan om säkerheten har blivit en viktigare fråga?

– Ja. Både utifrån att det kommer riksdagspolitiker och utifrån det som hände i Almedalen. Så vi har tagit höjd för detta och har en särskild säkerhetsgrupp. Vi har fått mycket stöd från staden, länsstyrelsen, regionen, Polisen och Säpo.

Jag noterar att flera programpunkter handlar om bostadsfrågor. Vad beror det på?

– Många i den branschen har ett samhällsintresse och det här var de som anmälde sig. Jag har själv jobbat med social hållbarhet inom bostadsbranschen, på Göteborgs stads allmännytta så jag är inte överraskad.

Lockat framträdande politiker

I programmet finns en rad högprofilerade politiker. Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Mikael Damberg (S), Jimmie Åkesson (SD), Märta Stenevi (MP), Martin Wannholt (D), Susanna Gideonsson (LO), Ali Esbati (V), Teysir Subhi (FI), Jakob Forssmed (KD), Robert Hannah (L) och många fler.

Uppräkningen är inte bara till för att visa att de har lyckats attrahera toppolitiker, utan också för att sättas i relief till vad Ali Tabrizi svarar på sista frågan.

Om du bara fick välja en programpunkt, vilken blir det?

– Den som heter ”Föräldraskapsstöd”, torsdag 13.20. Göteborgs stad arrangerar ett panelsamtal om hur man stärker barn och unga genom att stärka de vuxna omkring dem.

– Jag har själv barn och tänker att om man gör insatser för andras barn, så kanske andra gör insatser för våra längre fram. Alla har inte samma resurser. Det här är ett sätt att bygga kapacitet kring familjerna.

Forrige artikel Enkät: Myndigheterna som kan ryka efter valet Enkät: Myndigheterna som kan ryka efter valet Næste artikel Så säger riksdagspartierna om de föreslagna demokrativillkoren Så säger riksdagspartierna om de föreslagna demokrativillkoren
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.