Järvaveckan: ”Vi har brustit i kommunikationen”

Stiftelsen The Global Villages ordförande Ahmed Abdirahman säger nu att han och Järvaveckan borde ha skött kommunikationen med de ideella organisationerna bättre. ”Det borde ha skötts bättre och vi drar lärdomar av det”, säger han.

Efter Altingets artikel i förra veckan gjorde Nyhetsbyrån Järva en uppföljning. Även den artikeln gällde hur premisserna för ideella organisationer plötsligt hade förändrats. Från att ha blivit lovade gratis deltagande fick man nu en prislista tillskickad sig.

{{toplink}}

I artikeln citeras vd och grundare Ahmed Abdirahman, där han säger att syftet aldrig har varit att alla skulle få delta gratis.

Lovade vid flera tillfällen

Mot bakgrund av att Järvaveckan i ett pressmeddelande publicerat den 29 oktober 2021 skrev ”Slopade deltagaravgifter för medverkan – möjliggör närvaro för alla”, framstår uppgiften som något besynnerlig. 

Till detta kan läggas formuleringen i en debattartikel i Dagens Industri den 24 november förra året: ”2022 slopar vi även deltagaravgifter för medverkan och möjliggör för alla att delta.” 

sin Facebooksida skrev Järvaveckan den 17 december förra året: ”Du vet väl att vi har slopat deltagaravgifterna för allas möjlighet att medverka på Järvaveckan 2022?” 

”Borde ha skötts bättre”

Den här gången ringer Ahmed Abdirahman tillbaka och svarar på frågor. Han är självkritisk.

– Vad jag menar var att inte alla skulle få delta gratis, utan vi skulle utse en bedömningsgrupp som skulle göra ett urval bland dem som anmälde sitt intresse. Så det var en intresseanmälan, inte en garanti. Och det gällde inte bara föreningar, utan också företag och myndigheter, säger han till Altinget.

Men när ni nu exempelvis fick Ideell arena att bjuda in sina 109 medlemmar, hade ni inte behövt vara tydligare med vilka förutsättningar som gällde?

– Det borde ha skötts bättre och vi drar lärdomar av det. Vi skulle göra urval utifrån resurser och antal platser. Det tror jag att alla förstår.

– Vi är ledsna över det här, det brast i kommunikationen. Vi hade kraftiga expansionsplaner, men förutsättningarna förändrades både på grund av kriget i Ukraina och av pandemin.

Måste man inte höra av sig då och kommunicera det?

– Vi skickade mejl till alla som kom till oss. Så det har vi gjort.

De ideella företrädare vi har talat med är besvikna över det här, men i grunden positiva till Järvaveckan. Tror du att ert förtroende har tagit skada av den här historien?

– Vi hoppas verkligen inte det, men vi har såklart alltid ett ansvar och vi har dragit lärdomar av detta.

Varför kom ni med beskedet bara drygt två månader innan Järvaveckan börjar?

– För att det var då som allting förändrades. Det var först i mitten av februari som det blev helt klart att vi verkligen kommer att kunna hålla Järvaveckan på plats fysiskt. Då kom Folkhälsomyndigheten med med nya riktlinjer, säger Ahmed Abdirahman.

– Några veckor senare invaderade Ryssland Ukraina, och vi noterade en försiktighet från våra partners som gjorde att vi fick dra ner på expansionsplanerna för i år.

– Vi erbjuder 70 ideella organisationer konstandsfritt deltagande, och vi undersöker om det går med fler.

Forrige artikel Riksdagen inskränker föreningsfrihet för att bekämpa terrorism Riksdagen inskränker föreningsfrihet för att bekämpa terrorism Næste artikel Hyresgästföreningen mobiliserar inför valet – “Vill vara blåslampa”  Hyresgästföreningen mobiliserar inför valet – “Vill vara blåslampa” 
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.