Låt coliving bli en del av lösningen, Andreas Carlson

Med den bostadskris som råder och som förvärras för varje år är det uppenbart att det behövs nya innovativa lösningar. Regeringen borde därför underlätta för delningsboenden som bostadsform, skriver Katarina Liljestam Beyer, ordförande Svenska Colivingförbundet.

Af Katarina Liljestam Beyer
Ordförande Svenska Colivingförbundet

I stora delar av Europa och i världen är coliving, eller delningsboenden, redan en etablerad och omtyckt bostadsform. Den stora vinsten är att bostadsytan per person blir mindre än en vanlig lägenhet – samtidigt som man får tillgång till gemensamhetsytor som delas med grannar.

Mindre och effektivare ytor innebär lägre boendekostnader och enligt en rapport från Akademiska hus kan även klimatavtrycket per boende halveras jämfört med en traditionell lägenhet. Samtidigt får den boende ett socialt sammanhang och många gånger ingår olika former av service – alltifrån möblemang, hemförsäkring och städning.

Måste ges rätt förutsättningar

Svenska Colivingförbundets medlemmar kan bidra med tusentals nya bostäder de kommande åren, bara förutsättningarna blir de rätta. I dag organiserar vi driftoperatörer, allmännyttor och privata fastighetsägare, alla med den gemensamma ambitionen att bidra till en bättre fungerande och trygg bostadsmarknad.

Vår förhoppning är att statsrådet Andreas Carlson gör ett tillägg till Elin Olssons utredning Ordning och reda på bostadsmarknaden.

Utredningen har redan i uppdrag att se över hur vanligt coliving och personalbostäder är i dag. Vi välkomnar att bostadsformens betydelse för både arbetsgivare och boende tydliggörs. Att även föreslå nödvändiga justeringar i dagens regelverk för att gynna en klimatmässigt och socialt hållbar bostadsform vore därför fullt rimligt.

Behöver bli vedertaget

Ett första steg är att coliving behöver bli en vedertagen bostadsform, för att kunna undanröja den osäkerhet som finns i dag. Då går det att utveckla och anpassa regler, alltifrån hyreslagstiftningen, säkerhetsregelverken, till Plan- och bygglagen. För även om det redan i dag byggs coliving runtom i landet så finns det motstridigheter i lagstiftningen som försvårar arbetet.

Vår övertygelse är att det med små justeringar skulle gå att tillskapa ett stort antal nya bostäder som, förutom bostadsbristen, löser många andra av samhällets stora utmaningar.

Behovet är stort

Att behovet av nya bostäder är stort visar alla prognoser tydligt. Samtidigt riskerar ett försämrat konjunkturläge att leda till betydande nedgångar i bostadsproduktionen vilket gör det än mer angeläget att underlätta för coliving. Med en hyresgäst för hela fastigheten från start innebär att coliving kan bidra till att upprätthålla nyproduktionen även i svåra ekonomiska tider.

Forrige artikel ”Regeringen ser inte värdet med folkbildningen” ”Regeringen ser inte värdet med folkbildningen” Næste artikel Stöd behövs brådskande för att undvika regional kris Stöd behövs brådskande för att undvika regional kris
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.