Marika Markovits – ny biskop med hjärna för idéburen välfärd

Efter måndagens val står det klart att det blir Marika Markovits som blir nästa biskop i Linköpings stift, efter att ha fått 63,4 procent av rösterna. Därmed får Sverige ytterligare en biskop med lång erfarenhet av, och djup kunskap om, den idéburna välfärden.

Biskopsvigningen sker i Uppsala den 15 januari nästa år, och Marika Markovits tas emot i Linköpings domkyrka den 21 januari. Hon efterträder Martin Modéus, som är tillträdande ärkebiskop.

Stockholms stadsmission

Markovits är sedan två år domprost i Stockholm. Åren 2003–2020 jobbade hon på Stockholms stadsmission, varav 14 år som direktor. Under de åren har hon vunnit stort förtroende i civilsamhällessammanhang.

Ledde Nysta-team

2021 ledde hon Nystas team för välfärd. Nystaprojektet var civilsamhällets nystartsgrupp för ett nytt samhällskontrakt i samband med Coronapandemin. Det renderade en lång rad konkreta förslag för hur civilsamhället lättare ska kunna bidra i det arbetet.

I en längre intervju med Altinget sade Marika Markovits då att det inte räcker med att argumentera logiskt kring varför det behövs en bättre välfärdsmix mellan offentligt-idéburet-privat.

– Det finns också ideologiska argument, och här måste partierna välja väg. Hur ser man på välfärden? Är marknaden det bästa sättet att effektivisera? Jag hävdar att svaret delvis är ja, delvis nej. Jag har besökt Kanada, och där avsätter politiken vissa uppgifter till idéburen sektor. De ser inte att marknaden är den form som driver rätt typ av utveckling i exempelvis förskolor, sade hon.

Andra på kort tid 

Därmed blir hon den andra tillträdande biskopen på kort tid som har en stark koppling till idéburen välfärd. Alldeles nyligen valdes Samariterhemmets i Uppsala direktor Erik Eckerdal till biskop i Visby. I en intervju med Altinget sade han att Svenska kyrkan borde satsa mer på den idéburna välfärden.

{{toplink}}

Forrige artikel SD förnekar kartläggning av civila samhällets finansiering SD förnekar kartläggning av civila samhällets finansiering Næste artikel Svantessons första budget: ”Svagt åtstramad” Svantessons första budget: ”Svagt åtstramad”
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.