Ministern utesluter inte dansk lösning för bankkonton till föreningar

Svenska föreningar får allt svårare att öppna bankkonton. I Danmark har Finanstilsynet gett ut en vägledning för att klargöra vad som gäller. ”Det måste vara överordnat att pressa tillbaka kriminaliteten. Men jag tycker att förslagen som lyfts har hög relevans, och jag ska förhöra mig mer om hur Finansinspektionen arbetar med detta”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Både Giva Sverige och Nationellt organ för dialog med civilsamhället – Nod, har tidigare i år konstaterat att civilsamhället uppger att det blir allt svårare att öppna bankkonton. Som orsak anges penningtvättslagstiftningen och bankernas tillämpning av den.

Dansk vägledning

I Danmark har motsvarigheten till Finansinspektionen gett ut en vägledning för att underlätta processen med att öppna bankkonton, och minska otydligheten så att bankerna inte känner att de ska behöva ta höjd för att undgå fel.

Niklas Wykman deltog när Giva Sverige anordnade Civilsamhällets finansforum i fredags. På frågan om regeringen har diskuterat en lösning liknande den danska, svarar finansmarknadsministern:

– Vi diskuterar hela tiden den brottslighet som finns, den kriminalitet som finns, de bedrägerier som görs, penningtvättsbrott som görs och den risk för terrorfinansiering som finns. Vi har inlett ett unikt och kraftfullt samarbete mellan finansdepartementet och justitiedepartementet, med en särskild grupp som arbetar med den här typen av frågor, säger Niklas Wykman till Altinget.

Utmaning för bankerna

I Nods lägesbild uppgav branschorganisationen Bankföreningen att svårigheterna i att tillämpa regelverket är utmanande för bankerna, i synnerhet då ideella organisationer är attraktiva måltavlor för brottslighet. Exempelvis penningtvätt och finansiering av terrorism.

– Sedan finns frågan hur man som enskild organisation ska kunna navigera bland alla de här reglerna. Och då får man också komma ihåg att Sverige är unikt utsatt och ansatt just nu. Det måste vara överordnat att pressa tillbaka kriminaliteten. Men jag tycker att de frågor och förslag som lyfts här i dag har hög relevans. Jag ska förhöra mig mer om hur Finansinspektionen arbetar med detta.

Du utesluter inte att ge något uppdrag som liknar Finanstilsynets i Danmark?

– Finansinspektionen har i uppdrag att i sin årsredovisning redovisa hur bankerna uppfyller sin skyldighet att tillhandahålla betalkonto med grundläggande funktioner till konsumenter. 

– De ska också redovisa hur de brister hos banker som framkom i deras rapport från 2020 om betalkontodirektivets genomförande i Sverige har hanterats, vilka tillsynsåtgärder som vidtagits, och vilka effekter de har fått.

– Men det är klart att de frågor som väcks här är också intressanta. Innan jag bestämmer mig för någon riktning så vill jag förhöra mig med Finansinspektionen om hur de arbetar i dag, säger Niklas Wykman.

{{toplink}}

Forrige artikel Centerpartiet: Regeringen riskerar att rasera folkbildningen Centerpartiet: Regeringen riskerar att rasera folkbildningen Næste artikel Altinget nominerat till Tidskriftspriset Altinget nominerat till Tidskriftspriset
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.