Missnöje över Ivo:s avgifter gör att aktörer nu vänder sig till regeringen

Efter att ha fört dialog med Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) vänder sig nu fem aktörer till regeringen och socialutskottet. De vill att vissa avgifter hos Ivo avskaffas och att myndigheten får mer resurser.

I en skrivelse som nu skickats till regeringen och till socialutskottet lyfts en rad förändringar som behövs hos Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Bakom skrivelsen står Famna, Fremia, Sobona, Svenska vård och Vårdföretagarna.

Aktörerna har fört dialog med Ivo under lång tid, men de ser nu att det behövs förändringar på politisk nivå. Enligt Karin Liljeblad, branschexpert på Fremia, har handläggningstiderna varit för långa ända sedan Ivo startades 2013. Trots att Ivo arbetat för att korta dem, behövs det skjutas till mer resurser till Ivo.

– Vi tycker att det är viktigt att ansvariga politiker vet om vilka problem utförarna i vård och omsorg upplever i Ivo:s tillståndsgivning och tillsyn, säger hon till Altinget.

Tillsyn via e-post

De vill även se förändringar i hur tillsyn av verksamheterna görs av Ivo. Det blir allt färre verksamhetsbesök och personliga möten, berättar Karin Liljeblad.

– När tillsynen i hög grad sker skriftligt missgynnas verksamheter med hög kvalitet, medan en oseriös aktör, som kanske är duktig på att skicka in underlag, kan gå under radarn. Tillsynen blir helt enkelt inte lika bra utan det personliga mötet, säger hon.

Överens

Men på en punkt verkar de fem bakom skrivelsen vara överens med Ivo, säger Liljeblad. Det är att regeringen ska avskaffa avgiften för ändringsansökningar. Ansökan görs varje gång det görs ändringar i exempelvis vem som är verksamhetschef eller om antalet brukare ska utökas. Avgiften ligger i dag på 21 000 kronor.

Detta har lett till att många utförare lägger in flera olika ändringar i samma ansökan för att slippa betala avgiften flera gånger. Och det gör att handläggningstiden fördröjs hos Ivo, säger hon.

– Ändringsavgiften försvårar omställning, både för kommunen som beställare och för utförarna.

Forrige artikel Efter tjugo år – hållbarhetsarbete i skolan ska avvecklas Efter tjugo år – hållbarhetsarbete i skolan ska avvecklas Næste artikel Folkbildningen får 50 miljoner i extra ändringsbudget Folkbildningen får 50 miljoner i extra ändringsbudget
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.