Nu tas steg mot förändrade regler för internmomsen

Ett enigt skatteutskott är på väg att sätta ner foten om internmomsen för civilsamhället. Allt talar för att de kommer att uppmana riksdagen att rikta ett tillkännagivande till regeringen. ”Det verkar som att det blir ett tillkännagivande till regeringen om att man ska utreda frågan”, bekräftar utskottsordförande Jörgen Hellman (S).

Han bekräftar också att det med största sannolikhet blir ett enigt utskott.

– Det är min bedömning, säger Jörgen Hellman till Altinget.

Beslut den 20 april

Skatteutskottet hade sin andra beredning av frågan under torsdagen. Betänkandet justeras den 5 april. Därefter sker debatt och beslut i kammaren den 20 april. Det innebär att det fortfarande kan ske förändringar, men inriktningen tycks klar.

Socialdemokraterna hade hellre sett en generell översyn av skattereglerna.

– Ja, vi vill egentligen hellre se över hela skattesystemet. Men det här har varit en fråga under 15 års tid, så det känns bra även för oss att få frågan belyst, så vi kommer att gå med vi också, säger Jörgen Hellman.

Fått med samtliga

Ulla Andersson, ledamot i skatteutskottet för Vänsterpartiet, bekräftar uppgifterna.

– Vad jag uppfattar så har vi lyckats få med oss hela utskottet, säger hon till Altinget.

Nu senast har både din partikamrat Vasiliki Tsouplaki och Liberalernas Malin Danielsson motionerat om ett avskaffande av internmomsen. Vem tog initiativet till ett tillkännagivande?

– Det gjorde jag. Jag kontaktade först C, KD och L, som jag visste har lyft frågan tidigare. Så vi bestämde oss för att skriva ihop oss, och sedan fick vi med oss de övriga partierna. Så det ser ut att gå igenom, säger Ulla Andersson.

Det rör på sig

Liberalernas Gulan Avci, ledamot i skatteutskottet, är nöjd och säger att tillkännagivandet baseras på motionerna från L och V.

Men många nämner att internmomsen för civilsamhället har varit en fråga i 15 år. Behöver den verkligen utredas mer?

– Det är en relevant fråga, för den har stötts och blötts länge – men nu rör det på sig. Det hade varit skillnad om det var en majoritet i utskottet. För det får inte samma kraft som ett enigt utskott, säger hon till Altinget.

Hur lång tid kan det i så fall ta tills det blir en förändring?

– Frågan är inte ny, så det borde kunna bli en snabbutredning. Fakta och kunskap finns redan. Och med tanke på det nuvarande läget med kriget mot Ukraina, där den idéburna sektorn tar stort ansvar, så är jag övertygad om att den inte kommer att dras i långbänk, säger Gulan Avci.

Krävde förändring

I slutet av februari skrev företrädare för Riksidrottsförbundet, Svenska röda korset, Fryshuset och Studieförbunden i samverkan en debattartikel i Altinget, där de krävde att internmomsen för ideella organisationer ska avskaffas. I samma veva hölls ett seminarium i riksdagen på samma tema.

Häromdagen släppte Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och civilsamhället (Nod) en rapport, där de gav flera exempel på hur internmomsen kan slå. Ett av dem gällde Spelhobbyförbundet Sverok.  

Sverok vill stödja sina distrikt och hyr därför ut sin ekonoms tid så att hon kan hjälpa dem med bokföring och årsbokslut. Ekonomen har bra kännedom om verksamheten och om den ideella sektorn, och Sverok erbjuder distrikten ett pris som de vet inte blir för dyrt. Men eftersom distrikten har egna organisationsnummer så måste Sverok lägga moms på tjänsten.

Frågan berör många

Enligt Nod är det mer regel än undantag för en betydande del av sektorn att ha flera juridiska enheter. Följden för dem blir inte bara momspåslaget utan också en ökad administration.

Ett annat exempel från Nods rapport är hur Skyddsvärnet har startat ett aktiebolag. Inte för att de vill, men för att undvika skattemässiga gråzoner. Skyddsvärnet är en momsbefriad ideell förening, men när de driver utbildningar som upphandlas är de tvungna att ta moms. Så de vill inte riskera något genom att blanda verksamheterna.

Inte meningen från början

Jörgen Hellman (S) säger att han är medveten om hur viktig frågan är för civilsamhället.

– Det här var inte meningen när lagen en gång beslutades, men tillämpningen gjorde att det har blivit så här med internmoms inom föreningslivet. Det känns som att det är bra att vi nu ser över frågan.

{{toplink}}

Forrige artikel  Ibn Rushd drar Göteborgs bidragsbeslut till förvaltningsrätten – ”Islamofobiskt motiverat” Ibn Rushd drar Göteborgs bidragsbeslut till förvaltningsrätten – ”Islamofobiskt motiverat” Næste artikel Volontärbyrån: fyrdubblat engagemang till hjälp för Ukraina Volontärbyrån: fyrdubblat engagemang till hjälp för Ukraina
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.