Ny strategi för kulturella och kreativa branscher

Regeringen presenterar en strategi för företag i kulturella och kreativa branscher som ska gälla nästan tio år framåt. ”Branscherna måste börja betraktas som en basindustri i Sverige”, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M).

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) presenterade på tisdagen en strategi för företag i kulturella och kreativa branscher (KKB).

– De kulturella och kreativa branscherna måste börja betraktas som en basindustri i Sverige. Råvaran som utvinns är inte skog och inte malm, utan kulturskapande och kreativitet. Och slutprodukten är upplevelser, säger hon på en pressträff. 

En tiondel av alla Sveriges företag återfinns inom KKB, som omfattar bland annat datorspels-, musik- och modebranschen. Tillsammans omsatte branscherna 400 miljarder kronor 2017 och sysselsatte 190 000 personer.

– Med regeringens strategi kan vi bidra till att frigöra de kulturella och kreativa företagens potential för tillväxt, sysselsättning och innovation. Att främja förutsättningarna för företagande inom kulturella och kreativa branscher gynnar också den fria kulturen, då de flesta professionella utövare och kreatörer inom sektorn är organiserade som företag, säger kulturministern. 

Strategin

Den strategi som regeringen nu presenterar innehåller mål för branscherna inom sex områden. Regeringen formulerar även en vision för 2033, där Sverige har stärkt sin position som ett ledande land för de kulturella och kreativa branscherna. 

Prioriterade områden:

  1. Nationell statistik om kulturella och kreativa branscher
  2. Kunskaper om upphovsrätt
  3. Rådgivning, stöd, finansiering och regelkostnader
  4. Kompetensförsörjning och trygghetssystem
  5. Livsmiljöer och näringsliv i hela landet
  6. Genomslaget internationellt för de kulturella och kreativa företagen.

Strategin utgår från förslag i utredningen Kreativa Sverige (SOU 2022:44) och gäller mellan 2024–2033. En delutvärdering ska genomföras 2026.

Forrige artikel Ministern om studieförbunden: ”Förstår att de som nedprioriteras är missnöjda” Ministern om studieförbunden: ”Förstår att de som nedprioriteras är missnöjda” Næste artikel Stormen om könslagen: Kvittningsförbud och intern oenighet Stormen om könslagen: Kvittningsförbud och intern oenighet
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.