Regeringen föreslår lättnader av internmomsen för civilsamhället

I en proposition som regeringen fattade beslut om i torsdags föreslås att internmomsen för civilsamhället anpassas till EU-direktivet. ”Vi ändrar lagstiftningen så att den blir så generös som EU:s momsregler medger. Sverige har haft snävare lagar än vad EU:s regelverk tillåter”, säger Jakob Forssmed (KD), socialminister med ansvar för civilsamhällesfrågor.

Det är i den bredare momspropositionen ”Ny mervärdesskattelag” som förslaget finns. Den överlämnas till riksdagen under tisdagen.

Det går däremot inte i nuläget att säga med exakthet om förslaget innebär att internmomsen för civilsamhället slopas helt eller om den finns kvar på vissa områden.

– Till syvende og sist är det förstås upp till myndigheter och domstolar att tillämpa, men svenskt föreningsliv har haft mer av administration än vad som har varit nödvändigt, säger Jakob Forssmed till Altinget. 

Så vad är det ni gör?

– Regeringen tar bort de specifikt svenska reglerna. Sverige har tolkat EU-direktivet snävare än vad andra länder har gjort. Vi ändrar nu lagstiftningen så att den blir så generös som EU:s momsregler medger.

– Vi vill att föreningar och organisationer ska kunna ägna sig åt sitt viktiga arbete och inte i onödan drabbas av moms när man delar på vissa typer av tjänster, säger han.

Enig riksdag bakom

Den 20 april förra året fattade en enig riksdag ett beslut om ett tillkännagivande med innebörden att regeringen borde snabbutreda hur internmomsen kan avskaffas. Dåvarande finansminister Mikael Damberg avvaktade dock. Han hänvisade till att det eventuellt fanns problem i förhållande till EU-rätten och ville hellre införliva frågan i propositionen ”Ny mervärdesskattelag”. Detta är vad som nu sker.

Har ert förslag passerat Lagrådet, med tanke på att den förra regeringen hänvisade till problem i relation till EU-regler? 

– Det vi gör är att den nya Mervärdesskattelagen anpassar det så kallade Konkurrensrekvisitet till EG-rätten. Därmed undviker vi att svenska regler tillämpas snävare än vad EU-direktiven tillåter.

Riksdagens tillkännagivande sade ”snabbutred”. Behövdes inte det?

– Här svarar vi upp på det riksdagen begärde genom att göra reglerna kring internmoms så generösa som möjligt. Ändringen bör kunna träda i kraft redan den 1 juli 2023, så vi gör det skyndsamt.

Beskedet från den förra regeringen var att det här skulle behandlas i en samlad momspropp, och det är väl vad som sker nu. Ska inte de ha del av äran för sitt förarbete?

– Det tror jag nog att de ska ha. Men vad jag är helt säker på är att det är vi som har drivit på för att det skulle gå snabbt, säger Jakob Forssmed.

Frågan om internmoms för civilsamhälle har dragits i långbänk, men i februari 2022 lyftes den vid ett riksdagsseminarium och här på Altinget Civilsamhälles debattsida. Företrädare för Röda korset, Riksidrottsförbundet, Fryshuset och Studieförbunden skrev bland annat:

”Regeringen har slagit fast att det behövs en ’civilsamhällespolitik som prioriterar det civila samhällets långsiktighet och oberoende’. Trots detta går betydande summor, som annars skulle gå till vår allmännyttiga verksamhet, till statskassan som skatt. Dessutom läggs massor av ideell tid på administration, som skulle göra mer nytta i soppköket eller i idrottshallen.”

Därefter har frågan på allvar lyfts på den politiska dagordningen i och med den politiska enighet som nu finns.

Propositionen blir offentlig under tisdagen i och med att den överlämnas till riksdagen.

{{toplink}}

Beslutskedja: Översyn av mervärdesskattelagstiftningen

28/6
2016
1/6
2020
16/1
2023
19/4
2023

Forrige artikel Skärpta direktiv till Folkbildningsrådet – ministern utesluter inte fler åtgärder Skärpta direktiv till Folkbildningsrådet – ministern utesluter inte fler åtgärder Næste artikel Domstolsförhandlingar mellan Kommunal och Fremia igång Domstolsförhandlingar mellan Kommunal och Fremia igång
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.