Skatteverket om internmomsen: Regeringens besked tillför inget nytt

Regeringens proposition skulle göra reglerna om internmoms så generösa som EU-direktivet tillåter. Men Skatteverkets jurister ser inte att den nya skrivningen förändrar något. ”Det regeringen föreslår är en kodifiering av en praxis som vi redan följer. Någon annan ändring är inte gjord”, säger Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverkets rättsavdelning.

Enligt uppgifter till Altinget ska regeringspartierna under tisdagens sammanträde i skatteutskottet ha begärt att Skatteverket ska komma och berätta hur de ser på skrivningen om internmoms i propositionen om en ny mervärdesskattelag (NML). 

Inte avgjort

Frågan om internmomsen för civilsamhället lever vidare, trots regeringens besked i samband med att den överlämnade NML-propositionen till riksdagen.

– Vi ändrar lagstiftningen så att den blir så generös som EU:s momsregler medger. Sverige har haft snävare lagar än vad EU:s regelverk tillåter, sade socialminister med ansvar för civilsamhällesfrågor Jakob Forssmed (KD) till Altinget.

{{toplink}}

Han gjorde ett tillägg, att det kommer att vara upp till myndigheter och domstolar att tillämpa NML. Skatteverket är en av dem.  

Kan inte tolka vidare

Kerstin Alvesson, rättslig expert, menar att Skatteverket följer vad Högsta förvaltningsdomstolen säger.

– Vi har redan tidigare tolkat så generöst som EU:s momsregler medger. Så som lagtexten är utformad kan Skatteverket inte tolka undantaget vidare än vad EU:s momsdirektiv tillåter, säger hon till Altinget. 

De undantag som finns från internmomsen ska tolkas restriktivt, men inte så restriktivt att de aldrig kan användas, enligt Skatteverkets rättsliga vägledning.

Om en viss tjänst ska kunna undantas från skatteplikten så får det inte finnas någon risk för konkurrenssnedvridning, varken nu eller framöver. Om de kriterierna är uppfyllda, så tolkar Skatteverket Högsta förvaltningsdomstolen på så sätt att skattefrihet är möjlig, även om tjänsten skulle erbjudas av någon annan ”utanför gruppen”.

Med i C:s följdmotion

Centerpartisten Helena Vilhelmsson, suppleant i skatteutskottet, berättar att hennes parti kommer att ha med internmomsen i sin följdmotion som lämnas in under onsdagen. Vilhelmsson var redan tveksam kring att förändringen i skrivningarna om internmomsen skulle vara tillräckliga för att nå så långt som var riksdagens intention när den antog tillkännagivandet i april förra året.

{{toplink}}

– Riksdagens tillkännagivande är inte tillgodosett, för det handlade om en utredning. Regeringen har tagit den enkla vägen och gjort vad de kan göra – utan att utreda. I praktiken kommer det nu att fortsätta avgöras i domstol, och jag tror inte att förändringen i propositionen kommer att göra någon större skillnad, säger Helena Vilhelmsson till Altinget.

– I den bästa av världar tar man bort internmomsen, som i Danmark. Kan de så kan vi. Det känns lite bakvänt att man först får statsbidrag för till exempel folkbildning, och sedan ska man betala tillbaka dem i moms, fortsätter hon.

V: Vill se skarpare skrivning 

Detsamma gäller för Vänsterpartiet. Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson, berättar att hennes parti i sin följdmotion som också lämnas in i veckan, föreslår en skärpning av skrivningen. 

– Vi vill ha in ordet ”verklig” när man påtalar risk för snedvridning av konkurrensen mellan föreningars interna tjänster och det som privata företag erbjuder. Att det inte bara ska vara en hypotetisk konkurrens. När det gäller organisationernas interna system så är de skapade för den enskilda organisationen, och då måste man kunna hjälpa varandra på olika nivåer inom en organisation, säger hon till Altinget.

Jakob Forssmed var under tisdagen inte tillgänglig för intervju. I en skriftlig kommentar via pressekreteraren återupprepar han regeringens syfte med de nya reglerna och att ”Vi följer utvecklingen.”

Ärendet bereds i skatteutskottet den 23 februari och den 30 mars. Datum för beslut i riksdagen är ännu inte satt.

Forrige artikel Kravet: Återstarta stödlinjen för människor i kris Kravet: Återstarta stödlinjen för människor i kris Næste artikel ”Som i kiosklitteraturens kärleksromaner” – turerna kring internmomsen ”Som i kiosklitteraturens kärleksromaner” – turerna kring internmomsen
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.