Slut med Facebookinsamlingar – hårt slag för mindre organisationer

Från och med den 1 juli tar Meta bort insamlingsfunktionen för välgörenhetsorganisationer på Facebook och Instagram. ”Framför allt mindre organisationer kommer att drabbas”, säger Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige.

Från och med den 1 juli stängs möjligheten för välgörenhetsorganisationer att samla in pengar via Facebook och Instagram inom EES-området. I stället är organisationerna hänvisade till att omdirigera potentiella givare till den egna webbsidan, uppger Meta.

– Framför allt mindre organisationer kommer att drabbas. De stora får visserligen in mer pengar via sina insamlingar, men de har en bredare finansieringsbas till att börja med. De mindre organisationerna använder oftare kanaler som Facebook. Det blir svårare för dem, säger Charlotte Rydh till Altinget.

Mårten Palmefors, senior analytiker på Giva Sverige, berättar för Altinget att givandet via Instagram är försumbart. Medlemsorganisationernas aktivitet på Facebook har sett ut som följer de fem senaste åren:

  • 2022: 119 organisationer samlade in 85 miljoner.
  • 2021: 125 organisationer, 85 miljoner.
  • 2020: 126 organisationer, 89 miljoner.
  • 2019: 108 organisationer, 110 miljoner.
  • 2018: 92 organisationer, 80 miljoner.

Charlotte Rydh berättar att de har varit i kontakt med Meta men inte fått något entydigt svar på varför förändringen görs. Meta uppger att de jobbar för att få fram nya möjligheter att genomföra kampanjer på deras plattformar, men än så länge finns det inga konkreta förslag.

– För organisationernas del måste de nog se Facebook och Instagram som kanaler för kommunikation. Man kan få in besökare till sin webbsida och få dem att ge där.

En viktig förändring är att statistik, supporterlistor och automatiska tack- och massmeddelanden inte längre kommer att vara tillgängliga. Så det handlar även om viktig information som kan gå förlorad.

Altinget har sökt Meta för intervju. De hänvisar till följande Facebooksida.

Forrige artikel Så här har vi gjort valkompassen Næste artikel Utredare kallar 50 myndigheter till möte: ”Kommer välja ut ett antal” Utredare kallar 50 myndigheter till möte: ”Kommer välja ut ett antal”
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.