Slutreplik: Liberala studenter har en ytlig syn på yttrandefrihet

För oss går det inte att tala om yttrandefrihet utan att nämna att vissa röster tystas innan de får chansen att delta i det akademiska samtalet. Det skriver Anton Sánchez Sulejmani, ordförande Uppsala studentkår, i en slutreplik.

Af Anton Sánchez Sulejmani
Ordförande Uppsala studentkår

Under december gav sig Uppsala studentkår in i debatten om utbildningsminister Mats Perssons (L) planerade utredning om cancelkultur på svenska högskolor. Kort därefter svarade Liberala studenter, utan att bemöta vår kritik mot utredningen.

{{toplink}}

Mer komplext än cancelkultur

Akademisk frihet är en viktig fråga. Uppsala studentkår välkomnade därför utbildningsministerns engagemang för ett universitet med högt i tak. Samtidigt poängterade vi att hoten mot den akademiska friheten är mer komplexa än vad begreppet cancelkultur fångar.

Vi är inte ensamma om att invända mot fokuset på cancelkultur. Kritiker har tagit upp hur eftersatt arbetsmiljöarbete och tyngande byråkrati begränsar akademiker mer än någon sorts identitetspolitisk tystnadskultur. Det har även påpekats att utredningar om extern påverkan redan genomförts, något utbildningsministern har alla möjligheter att följa upp.

Vårt tillägg till debatten är att lyfta frågan om diskriminering. För oss går det inte att tala om yttrandefrihet utan att nämna att vissa röster tystas innan de får chansen att delta i det akademiska samtalet. Det går inte heller att prata om högt i tak när studenter som agerar mot diskriminering misstänkliggörs från högsta ort.

Ducka inte frågan om diskriminering

Liberala studenter skriver att de är överens om att arbetet mot diskriminering är viktigt. Det tror vi att även Persson anser. Vi ställer oss därför frågande till varför Liberalernas representanter är så motvilliga till att fördjupa sin förståelse för frågan om yttrandefrihet. Målet är vi överens om: fritt utbyte av idéer på svenska högskolor.

Trots detta tappar Liberala studenter bort sig i invändningar mot påhittade argument i stället för att möta oss i diskussionen om utbildningsministerns utredning. Perssons användning av cancelkultur som slagträ mot identitetspolitik visar på en vilja att begränsa det akademiska samtalet efter en konservativ mall – samtidigt som arbetet med att stärka akademikers yttrandefrihet försummas. Denna inriktning borde oroa en liberal studentorganisation precis som den oroar oss, trots att deras replik duckar frågan.

Forrige artikel Låt inte SD diktera europapolitiken Låt inte SD diktera europapolitiken Næste artikel ”Tornedalingar i skuggan när EU-topparna besökte vårt hemområde” ”Tornedalingar i skuggan när EU-topparna besökte vårt hemområde”
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.