Två svenskar i parlamentets delegation till klimattoppmötet

Socialdemokraten Heléne Fritzon och centerpartisten Emma Wiesner är två av de totalt 15 EU-parlamentariker som ingår i parlamentets delegation på klimatmötet i Dubai.

Den 30 november inleds årets globala klimatförhandlingar i Dubai, där framstegen med att genomföra Parisavtalet ska granskas.

När EU-parlamentet skickar sin delegation på totalt 15 personer till klimatmötet är två av dem svenskar: Socialdemokraten Heléne Fritzon och centerpartisten Emma Wiesner. Båda sitter, liksom näst intill samtliga i delegationen, i parlamentets miljöutskott.

Den 8-12 december ska delegationen vara på plats i Dubai och övervaka att förhandlingarna lever upp till de krav som parlamentet satt upp.

När delegationens mandat på tisdagen klubbades av parlamentet i Strasbourg krävde ledamöterna bland annat ett slut på alla direkta och indirekta subventioner av fossila bränslen, på nationell, EU- och global nivå, ”så snart som möjligt och senast 2025”.

Kommissionen och ministerrådet leder förhandlingen

EU:s officiella förhandlingsteam på plats i Dubai leds av EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra och den spanska ministern med ansvar för den gröna omställningen Teresa Ribera, vars land just nu håller i ordförandeklubban för EU:s ministerråd.

Parlamentet är medlagstiftare om EU:s energi- och klimatlagstiftning för att genomföra Parisavtalet och innan EU kan ingå internationella avtal måste parlamentet ge sitt samtycke.

Forrige artikel Här är Sverigedemokraternas nya partistyrelse Här är Sverigedemokraternas nya partistyrelse Næste artikel Så mycket tjänar nya Sidachefen Så mycket tjänar nya Sidachefen
Trots kritiken – myndigheter slås samman

Trots kritiken – myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med förslaget att slå samman Myndigheten för stöd till trossamfund med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Däremot kommer Konstnärsnämnden inte att inordnas i Statens kulturråd.