MP vill få bort SD:s fingrar från public service

DEBATT. Utifrån Sverigedemokraternas agenda och starka opinionsstöd, måste vi vara fullt medvetna om är att det som hänt med public service i Polen och Ungern också kan hända i Sverige, skriver Niclas Malmberg (MP) som vill att public service oberoende säkras i grundlagen.

Av: Niclas Malmberg
riksdagsledamot och mediepolitisk talesperson (MP)
 
Många tycks chockade över Jimmie Åkessons uttalande om att P3 är ”vänsterliberal smörja” som han helst skulle vilka lägga ner. Men den som har följt Sverigedemokraternas mediepolitik vet att det inte är en ny hållning. Uttalanden och förslag i samma anda har tvärt om titt som tätt poppat upp i olika sammanhang under mandatperioden.

Vill ha karens

I den politiska referensgruppen till medieutredningen anförde Sverigedemokraternas representant att hon såg ogillande på att SVT rekryterat personer med bakgrund i ”de politiskt färgade tidningarna UNT och Aftonbladet”, och föreslog en karensperiod innan en person med ”politisk bakgrund” skulle kunna rekryteras till public service. 

I samband med den polska regeringens agerande gentemot public service i Polen yttrade Richard Jomshof (SD): ”Vi har liknande problem här i Sverige med ett politiskt korrekt public service.” 

Kinnunen har gått allra längst

Bland de riksdagsmotioner Sverigedemokrater lagt under mandatperioden finner vi förslag om att begränsa Sveriges radios möjligheter att spela icke-svensk musik och att ålägga SR att återinföra program som ”Skivor till kaffet”. Men den som gått allra längst i frågan är Martin Kinnunen (SD), som i motion anfört: ”Det ligger också något djupt problematiskt i att just finansieringen av public service ska vara oberoende av statens finanser och tas utanför budgetutrymmet.”
 
För att demokratin ska fungera räcker det inte med fria, allmänna val, en fungerande konstitution där den exekutiva makten är skild från den lagstiftande, och där vi alla är lika inför lagen. Vi behöver också fria och oberoende nyhetsredaktioner, som kan granska myndigheter och makthavare, och som kan informera om politiska skeenden. Annars finns ingen möjlighet för människor att kunna göra initierade val, och risken för maktmissbruk och korruption skulle öka.

Inget vaccin

Utifrån Sverigedemokraternas agenda och starka opinionsstöd, måste vi vara fullt medvetna om är att det som hänt i Polen och Ungern också kan hända i Sverige. Att grundlagssäkra public service är därför inte bara en angelägen, men också en brådskande uppgift. Att regeringen nu tillsätter en utredning för att se över frågan är mycket välkommet. Det är självfallet inget säkert vaccin mot politiskt övertagande av public service. Men genom att föra in oberoendet i grundlag skulle det i alla fall behöva vara ett mellanliggande val innan en sådan förändring låter sig göras. Så låt oss hoppas att det inte är för sent, det vill säga att Sverigedemokraterna ges mandat att styra mediepolitiken redan nästa mandatperiod, innan grundlagsskyddet kan vara på plats. 

Forrige artikel SKL: Riktade statsbidrag sätter käppar i hjulen för förnyelse SKL: Riktade statsbidrag sätter käppar i hjulen för förnyelse Næste artikel SD: Vi vill se oberoende, opartisk och saklig public service SD: Vi vill se oberoende, opartisk och saklig public service
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).