Graf: Närmast mitten vinner Almedalen

ALMEDALEN. Nästa vecka samlas politiker, professionella påverkare och kommentatorer i Almedalen för att diskutera aktuella frågor inom politiken. Altinget har kartlagt hur de olika personerna och konstellationerna sitter ihop.

På söndag startar Almedalsveckan som är den svenska politikens, myndigheternas, lobbyisternas motsvarighet till Roskildefestivalen – kända och halvkända artister står på scen, levererar gamla hits och eventuellt någon nyhet.

En del av aktörerna deltar i många seminarier och debattpaneler. Det är personer som är sammankopplade med en stor del av den övriga politiska sfären i frågor om ekonomi, rättsväsende, EU, arbetsmarknad etcetera. Och hur den kopplingen ser ut framgår av Altingets graf – Almedalens maktkluster.

Några av de riktigt upptagna personerna i Almedalen är ganska förväntade namn. Det är bara att ge sig in i mitten på grafen och se efter.

Inflytande eller makt

Att vara med på väldigt många håll under Almedalsveckan ett mått på inflytande. Men de med stor reell makt – är i regel sparsamma med sina framträdanden.

Läs nedan hur grafen fungerar. Se hur deltagare hänger samman, klicka och byt mellan olika politikområden. 

Hur interagerar jag med grafen?

  • Varje cirkel representerar en person. Linjerna mellan personerna representerar ett evenemang (till exempel seminarium eller debatt) som båda personerna deltagit i.
  • Håll musen över en person för att få reda på vem det är.
  • Använd sökfunktionen för att hitta en specifik person.
  • Personens färg representerar det ämnesområde som hen deltagit i flest evenemang inom. En person som deltagit i flest evenemang inom "Energi" är till exempel mörkblå.
  • Med hjälp av de stora cirklarna till vänster kan du välja mellan olika ämnesområden. Klicka på en cirkel för att byta ämne.
  • När du håller musen över ett ämne markeras de personer som har taggats med ämnet.
  • Klicka och dra i en person för att se hur stor dragkraft personen har.
  • Vissa ämnesområden innehåller många personer och det kan därför ta ett tag innan grafen hamnar i jämvikt och alla personer blir stilla. Grafen fungerar bäst på desktop.

Forrige artikel Debatt: Facken och SKL lockade flest läsare Næste artikel "Det här är viktigast under Almedalsveckan"
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).