Åsa Lindhagen (MP) lämnar riksdagen för Stockholm: ”Enorm möjlighet att påverka”

Tidigare finansmarknads- och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) återvänder till kommunpolitiken för att bli borgarråd i Stockholms stad. Frågan kom i ett ”ganska sent skede”, säger Lindhagen till Altinget.

För två veckor sedan meddelades att den återvalda riksdagsledamoten och tidigare ministern Åsa Lindhagen tar plats i justitieutskottet och blir Miljöpartiets talesperson i jämställdhetsfrågor och barnrätt. 

Nu står det i stället klart att Lindhagen blir borgarråd i den rödgröna koalitionen som tar över styret i Stockholms stad. Med 53 av 101 mandat får styret, bestående av S, V och MP, majoritet i fullmäktige.

– Det här är en enorm möjlighet att vara med och påverka politiken. Vi ska med V och S fortsätta kraftfulla satsningar på att få ner utsläppen i Stockholm, säger Lindhagen till Altinget.

Miljöpartiet får miljö- och trafikfrågor, medan Karin Wanngård (S) återigen blir finansborgarråd. Ännu är det dock oklart vilken titel Lindhagen får. Mellan 2014–2018 var hon socialborgarråd i staden. Hon har även varit gruppledare för Miljöpartiet i fullmäktige.

Var det självklart för dig att komma tillbaka till stadshuset?

– Ja, jag känner jättestor glädje av att vara här. När frågan kom fick jag tänka över det, men sen landade jag i att tacka ja.

Enligt Lindhagen kom frågan i ett ”ganska sent skede”:

– Vi har haft kandidater som gjort ett otroligt starkt arbete i valrörelsen som jag känner tacksamhet mot men som valt att inte kandidera. Det har varit ett eget beslut. Då fick jag frågan, säger Lindhagen.

Återvänder till kommunpolitiken

Under den senaste mandatperioden har Åsa Lindhagen varit minister i Stefan Löfvens regeringar: först jämställdhetsminister och sedan finansmarknadsminister och biträdande finansminister.

Nu tar hon ett kliv bort från rikspolitiken.

– Vi kommer se på den nationella nivån att vi får den mest högerkonservativa regeringen som Sverige sett på många decennier och som i praktiken kommer styras av SD. Där kommer Miljöpartiet ha en jätteviktig roll i att driva ett aktivt oppositionsarbete och visa på att det finns en annan väg för Sverige. Men här i Stockholm kan vi konkret visa det genom att faktiskt styra staden.

Lindhagen ersätts i riksdagen av en annan Stockholmspolitiker: Katarina Luhr som varit miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

,

Forrige artikel Långt ifrån alla regionstyren klara Långt ifrån alla regionstyren klara Næste artikel Näst flest någonsin – så många överklagade valresultatet Näst flest någonsin – så många överklagade valresultatet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).