Almedalen byter vecka

Almedalsveckan hålls traditionellt i början av juli. Men nu har regionstyrelsen på Gotland fattat beslut om att den från och med 2023 i stället kommer att hållas sista veckan i juni.

Sedan Almedalsveckan började har antalet riksdagspartier och därmed antalet dagar i veckan ökat till åtta. Flera partier har önskat att den ska kortas. Och nu har regionstyrelsen i Gotland meddelat förändringar.

Fem dagar

Nästa år kommer Almedalsveckan bara bli fem dagar och gå av stapeln med start söndagen i vecka 26. Det vill säga den 3-7 juli. En av de som förespråkat en kortare vecka är Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Det kan göra att det blir mindre dyrt att medverka och det är bra. För i takt med att kostnaderna för att delta har ökat har vi sett att den politiska prägeln minskat till förmån för den kommersiella, sade hon till Altinget i mars.

Juni

Även 2023 är det fem dagar som gäller. Men dessutom kommer veckan gå av stapeln en vecka tidigare, i slutet av juni.

– Vi har sett under de senaste åren att avslutningen, framför allt helgen, har det mattats av ganska mycket och vi vill undvika det. Vi vill ha fem krispiga och energirika dagar, säger Mia Stuhre, projektledare Almedalsveckan, till SVT/Gotland.

Forrige artikel Får förlängt förordnande Får förlängt förordnande Næste artikel Löfven bortröstad som statsminister Löfven bortröstad som statsminister
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).