Anderssons regeringsförklaring: Hedersförtryck och gängkriminalitet ska bort

I sin regeringsförklaring lyfter statsminister Magdalena Andersson alla de områden hon vill fokusera på. Där finns ommöblering på Regeringskansliet och miljardsatsningar på investeringar. En del av talet ägnades åt hedersförtryck och brottsbekämpningen.

Den nya statsministern Magdalena Andersson (S) läste under förmiddagen upp sin regeringsförklaring. Hon inledde med sina fyra fokusområden: den gröna omställningen, vända på varje sten för att stoppa den grova kriminaliteten, ta tillbaka makten över välfärden och trygga socialförsäkringar för de äldre som byggt upp landet.

– Det grova våldet är ett gift som hotar hela vår samhällsgemenskap och det urholkar vår framtidstro, säger hon.

– Så kan det inte fortsätta. Det svenska samhället ska vara starkare än så. För att få stopp på våldet, måste de kriminella lagföras. Därför läggs kriminalpolitiken om.

Hedersvåld

Hon tog också upp de kvinnor som mördas av någon de har en nära relation med. Andersson berättar om att det var 20 år sedan Fadime Sahindal stod i riksdagen och talade om kvinnor som är utsatta för hedersförtryck och som inte får leva det liv de vill.

– Hon avslutade med en uppmaning till oss alla att se alla dom tjejer som förnekas detta i hederns namn och hon sa: ”Jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen.” Säger Andersson och avslutar med:

– Hedersförtrycket ska bort.

Omställning

Sedan talade Andersson om jobben. Hon framhävde att regeringen redan lyckats få många i jobb sedan de tog makten 2014. Men Andersson vill också se fler subventionerade anställningar och tydligare krav för att få ekonomiska bidrag.

Därefter lyfte Andersson klimatet och den socialdemokratiska sloganen ”det gröna folkhemmet”. Andersson vill utveckla industriklivet och öka takten i omställningen.

– De gröna klimatgarantierna byggs ut till 50 miljarder kronor nästa år.

– Det ska bli lättare att bygga på landsbygden samtidigt som strandskyddet i högexploaterade områden stärks, säger Andersson.

Välfärdsfrågor

En del av talet vigs åt pandemin och de som jobbar inom vården. Hon vill ha bättre villkor för de anställda. Hon vill höja de generella statsbidragen till vård och omsorg. Fler ska få en fast läkarkontakt.

Pensionerna ska höjas. Det ska göras en strukturreform av pensionerna för att de ska säkras under lång tid, och att de pensionerna som är lägst ska höjas. Förslagen i sjukförsäkringsutredningen ska genomföras, säger Andersson.

Beredskap

Hon tackar de partierna som samarbetat med regeringen under pandemin. Inte minst Liberalerna och Centerpartiet som varit med och samarbetat kring den ekonomiska politiken.

Regeringen planerar att ta fram en plan för att öka krisberedskapen så att Sverige står starkare inför en pandemi och andra framtida kriser.

– Jag kommer göra organisatoriska förändringar inom Regeringskansliet. Kansliet för krishantering som i dag sorterar under justitiedepartementet flyttas till statsrådsberedningen.

Hon påpekade, likt sin företrädare, att Sveriges linje ligger fast. Sverige ska inte söka medlemskap i Nato. Men vi ska utveckla försvarssamarbetet med våra nordiska grannar.

Statsminister Andersson avslutade med att läsa upp vilka ministrar som kommer sitta i regeringen. Se alla ministrar i nya regeringen här.

Forrige artikel MP:s statssekreterare får gå med stukat avgångsvederlag MP:s statssekreterare får gå med stukat avgångsvederlag Næste artikel Här är alla ministrar i Anderssons regering Här är alla ministrar i Anderssons regering
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).