Botkyrkamodellen skulle ge en majoritet i riksdagen  

DEMOKRATI. Kommunalrådet Ebba Östlin (S) i Botkyrka bryter blockpolitiken då S, MP, KD, C och L tar makten i kommunen. På riksplanet skulle en sådan konstellation ge en bred majoritet.    

– Ja, det skulle ge en stabil majoritet i riksdagen. Jag tror att det viktiga är att se vad man kan enas om politisk, vilket som i alla majoriteter med fler partier, kommer betyda eftergifter, säger Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka till Altinget.

Ebba Östlin är känd i rikspolitiken bland annat genom uppdraget med utredningen om utbildning för nyanlända.

Hon hoppas att det även på riksnivå ska bli lättare att hitta nya lösningar som spänner över de tidigare två blocken i rikspolitiken.

– Vi har inte två block längre. Det är tre eller kanske fler. Då kan man inte agera som att det är två block, säger hon.

I Botkyrka får konstellationen KD, S, L, C och MP  egen majoritet med 38 av 75 mandat. Oppositionen kommer att utgöras Vänsterpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala partiet Tullingepartiet.

Botkyrkamodellens mandat i Botkyrka och i riksdagen

Parti Botkyrka Riksdagen
S 23 100
KD 6 22
MP 4 16
L 3 20
C 2 31
Summa 38 189
Totalt i församlingen 75 349
Procent 50,7 54,2

Det tidigare styret bestod i Botkyrka, precis som på riksnivå, av det rödgröna blocket S-V-MP.

Därmed kommer Socialdemokraterna i större utsträckning få kompromissa högerut än tidigare. Vad är det då som Socialdemokraterna ger avkall på i Botkyrka för att få till styret över blockgränsen.

– Den största saken är ökad valfrihet inom äldreomsorgen, säger Ebba Östlin.

Forrige artikel L och C säger nej till Kristerssons alternativ L och C säger nej till Kristerssons alternativ Næste artikel De mätte opinionen bäst och sämst De mätte opinionen bäst och sämst
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).