Vice riksbankschefen: Hushåll och fastighetsbolag behöver tåla högre ränta

Aino Bunge flaggar för att det på sikt kan krävas större höjningar av styrräntan för att hantera inflationen. Då behöver både svenska hushåll och företag vara bättre rustade än i dag, menar hon. 

Vice riksbankschef Aino Bunge vill se strukturreformer på den svenska bostads- och fastighetsmarknaden för att Sverige bättre ska klara framtida inflations- och räntechocker. 

– En bättre fungerande bostads- och fastighetsmarknad är mycket viktig för Sveriges ekonomiska stabilitet framöver. Det räcker inte med en låg offentlig skuld, vi måste också hålla koll på den privata skuldsättningen, säger Bunge enligt ett pressmeddelande från Riksbanken. 

Bunge specificerar inte vilka åtgärder hon vill se på bostadsmarknaden. Men när det gäller fastighetssidan vill hon se ett ramverk för makrotillsyn som inkluderar fler företag än banker. Hon säger också att det behövs en ökad öppenhet när det gäller värdering av fastigheter och hur kreditbetyg sätts i fastighetssektorn.

Kan krävas högre ränta

Bunge poängterar att det inte är osannolikt att det framöver kommer perioder då styrräntan kan komma att behöva höjas ännu mer än vad som krävdes vid den nedgång i ekonomin som nu har skett. Ett scenario som både hushåll och företag behöver kunna tåla.

– Det måste finnas förutsättningar för penningpolitiken att göra det jobb den fått ansvar att utföra utan att det uppstår problem på vissa håll i ekonomin – och i värsta fall för det finansiella systemet – till följd av för kortsiktigt och för riskfyllt agerande, säger hon. 

Hade ökningen av skulder hos hushåll och fastighetsföretag fortsatt i ytterligare ett par år innan inflationen steg så hade utvecklingen i realekonomin kunna bli betydligt sämre, menar hon. 

{{toplink}}

Forrige artikel Här är toppkandidaternas önskeutskott i EU-parlamentet Här är toppkandidaternas önskeutskott i EU-parlamentet Næste artikel Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet Valforskare: Bränslelöften inte avgörande för maktskiftet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).