C vill samla generaldirektörer om SD:s trollfabrik

Efter Kalla faktas granskning vill Centerpartiet att Sverigedemokraternas eventuella roll i LVU-kampanjen utreds. Partiet vill också att generaldirektörerna för flera myndigheter kommer till justitieutskottet för ett möte där SD:s ordförande hålls utanför.

Enligt Kalla faktas avslöjande använder Sverigedemokraterna anonyma konton för att sprida desinformation i sociala medier. Centerpartiet kräver nu att justitieutskottet bjuder in generaldirektörerna för Säpo, Polisen, MSB och Myndigheten för psykologiskt försvar för att redogöra för SD:s eventuella inblandning i LVU-kampanjen, då desinformation spreds om att svensk socialtjänst skulle kidnappa muslimska barn. 

– Enbart misstanken, att ett parti som regeringen bygger sin makt på kan ha haft en roll i LVU-kampanjen, räcker för att vi ska känna oro, säger C-ledaren Muharrem Demirok på en pressträff.

Partiledaren vill hålla Sverigedemokraterna utanför mötet, däribland utskottets ordförande Richard Jomshof.

Centerpartiet vill även att regeringen begär att Polisen eller Säpo utreder SD:s eventuella inblandning i den så kallade LVU-kampanjen. Hur en sådan begäran skulle se ut är dock oklart.

– Det är inte en brottsutredning utan en utredning kopplad till LVU-kampanjen, säger Demirok.

”Ni släppte in hatet”

SD borde även fråntas sina platser i myndigheternas insynsråd, anser C-ledaren som kritiserar hur Johan Pehrson (L), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) reagerat på avslöjandet. Ulf Kristersson har bland annat krävt att Sverigedemokraterna ska svara på mediers frågor.

– Det var ni som släppte in hatet i svensk politik. Det är ni som har gett nycklarna till Regeringskansliet till Jimmie Åkesson. Det är ni som bär ansvaret för att städa upp det här. Nu är frågan, när fan är det nog för er?

– Det här måste få konsekvenser för hur regeringen agerar och hur man faktiskt ser på samarbetet man har, säger Muharrem Demirok.

Centerpartiet vill även förbjuda partistöd från att används till verksamhet som utgör ett hot mot den nationella säkerheten eller undergräver den demokratiska ordningen.

{{toplink}}

Forrige artikel Rekordmånga folkomröstningar på valdagen Rekordmånga folkomröstningar på valdagen Næste artikel Efter Nyans valkupp – riksdagen vill ändra lagen Efter Nyans valkupp – riksdagen vill ändra lagen
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).