Dousa: M borde samarbeta mer med L

För att vinna väljare över blockgränsen menar Timbros vd Benjamin Dousa att Moderaterna bör fördjupa samarbetet med Liberalerna. ”Det finns sakpolitiska skäl att få in L mer i den borgerliga gemenskapen”, säger han.

Benjamin Dousa är i dag vd på tankesmedjan Timbro. Tidigare var han ordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf) och en som tidigt var ute och sa att M borde samarbeta med SD.

Nu varnar Dousa i sin nya roll för SD:s åsikter i bidragspolitiken.

– När vi har tittat på de olika partiernas bidrags- och socialförsäkringspolitik så drar Sverigedemokraterna långt till vänster. Det är till och med så att SD står till vänster om Vänsterpartiet i hur generös a-kassan ska vara, säger han till Altinget.

Samarbete med L

Därför tycker Benjamin Dousa att Moderaterna ska fokusera på att fördjupa samarbetet med Liberalerna. Framförallt i den ekonomiska politiken.

– L har ju en av sina skickligaste företrädare, Mats Persson, där och värderingsmässigt och sakpolitiskt står man väldigt nära varandra. Det finns sakpolitiska skäl att få in L mer i den borgerliga gemenskapen.

Blockbytare

I en mätning som Timbro har beställt har tankesmedjan tittat närmare på potentiella blockbytare. Personer som i dag har S, V, C eller MP som förstahandsval men M, KD eller L som andrahandsval. Blockbytarna bryr sig mer om ekonomisk politik och jobbpolitik än övriga väljare. Och det är därför Dousa menar att M borde ha sitt fokus där och samarbeta tätare med L.

– Man skulle redan nu kunna börja snickra på gemensamma reformförslag om det blir maktskifte. Så att man kan ha det presenterat i god tid innan valet.

SD:s intresse

Dousa menar att det även borde ligga i Sverigedemokraternas intresse att locka fler väljare till L.

– Jag tycker att Sverigedemokraterna också måste ta ett helhetsansvar. Om de växer med en eller två procentenheter på Moderaterna eller Kristdemokraternas bekostnad så ökar ju det inte sannolikheten att få en ny regering. Det är ju ändå huvudfokus. Så även SD måste ta ett större ansvar och låta L vinna marginalväljare från till exempel S och C.

Svårknäckt nöt

Samtidigt kvarstår faktum. SD:s röster kommer att vara en stor del av ett potentiellt regeringsunderlag för Ulf Kristersson (M). Och bidragspolitiken kommer att bli en svår nöt att knäcka. Den allra svåraste enligt Benjamin Dousa.

– Jag skulle säga att bidragsfrågorna är det största problemet just nu. Många talar om invandring och lag och ordning men där finns ju mycket bredare samsyn. Medan arbetslinjen och att få in människor i arbete är så extremt värderingsmässigt viktigt för Moderaterna. 

Han tror inte heller att M kan acceptera att rucka på sin hållning i de delarna, allt för mycket.

– På marginalen kan man säkert justera men det måste ändå vara tydliga signaler om att det ska löna sig att jobba. Då behövs en helt annan bidragspolitik. Så jag tror inte att Moderaterna kan röra sig så mycket i de frågorna.

Forrige artikel Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början Coronakommissionen: Socialstyrelsen skulle inte fått uppdraget från första början Næste artikel Rekord i kvinnliga partiledare Rekord i kvinnliga partiledare
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).